Imigraţia în UE: doar bogaţii sunt bineveniţi

(photos.com)
Epoch Times România
08.10.2013

Sute de refugiaţi săraci se îneacă în Marea Mediterană, în timp ce multe state membre UE oferă permise de rezidenţă chinezilor, arabilor şi ruşilor bogaţi, relatează Der Spiegel.

În Letonia, spre exemplu, programul care acordă permise de rezidenţă atrage mii de străini, însă aproape niciunul nu va rămâne să locuiască în această ţară. Cu toate acestea, oricine cumpără proprietăţi în valoare de cel puţin 50.000 de lati (71.000 de euro) în provincie, sau de 100.000 de lati în marile oraşe precum Riga primeşte un permis de rezidenţă de cinci ani. Acest permis garantează accesul liber în zona Schengen, din care în prezent fac parte 26 de state europene. Guvernul leton a introdus acest program controversat pentru a salva piaţa imobiliară a statului baltic, însă în prezent el a fost imitat şi de alte ţări din Europa.

Bani în schimbul unei vize Schengen. Aceasta este şi oferta guvernelor din Grecia, Spania şi Ungaria în încercarea de a atrage noi investitori din întreaga lume. Modelul subminează legislaţia strictă privind azilul şi imigraţia din Europa, iar tragedia de la Lampedusa, în care şi-au pierdut viaţa peste 200 de africani atunci când barca în care se aflau s-a scufundat, ne arată şi cât de problematic moral este acesta, comentează Der Spiegel.

În Spania, o nouă lege intrată în vigoare marţi oferă permis de rezidenţă străinilor care investesc cel puţin 500.000 de euro în proprietăţi în această ţară, iar experţii imobiliari speră să apară până la 300.000 de noi cumpărători.

Din această vară, Grecia oferă permise de rezidenţă, pentru o perioadă de cinci ani, oricui investeşte 250.000 de euro în proprietăţi. Tehnic vorbind, acestea permit cetăţenilor din afara UE să-şi petreacă 90 din 180 de zile în alte state Schengen, însă nimeni nu verifică acest lucru în practică.

Din octombrie 2012, Portugalia oferă ceea ce localnicii au numit 'o viză aurită' : cel puţin doi ani de rezidenţă în schimbul unei investiţii imobiliare de cel puţin 500.000 de euro.

De asemenea, în luna iulie, guvernul naţionalist de dreapta din Ungaria, care, de obicei, încearcă să păstreze străinii departe de preţiosul sol ungar, a lansat un program care presupune cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale ungare în schimbul permisului de rezidenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor