Refugiaţii din Bulgaria trăiesc din donaţii (presă)
Odată cu răcirea vremii, criza refugiaţilor din Bulgaria ia amploare, iar faptul că statul nu poate să facă faţă este din ce în ce mai evident, scrie marţi cotidianul sofiot Sega. La Sofia au fost deschise în mare grabă două noi centre pentru refugiaţi, iar locuitorii lor, în cea mai mare parte copii, stau înfometaţi şi îngheţaţi pentru că nu este căldură, iar fiecare refugiat trebuie să se descurcă singur cu doar 33 de euro pe lună. Refugiaţii din cele două centre supravieţuiesc din donaţiile pe care le primesc de la cetăţeni şi organizaţii neguvernamentale.
Refugiaţii sirieni mor de foame, titrează site-ul Offnews. Potrivit publicaţiei, cei 600 de refugiaţi din centrul situat în cartierul sofiot Voenna rampa au primit vineri 350 de bucăţi mici de pâine şi asta este toată mâncarea pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În tabără nu există un loc pentru gătit. Instalaţia electrică este foarte proastă şi nu permite folosirea unor aragazuri. Site-ul face apel la companii să doneze alimente, iar la instituţiile statului să asigure mâncare refugiaţilor. Aceşti oameni au parcurs mii de kilometri, fugind dintr-un război groaznic ca să găsească linişte printre uzinele dărâmate din suburbiile sofiote. Ar fi groaznic să îi lăsăm să moară de foame, scrie Offnews.
Presa bulgară de marţi îl citează pe secretarul general al Ministerului de Interne Svetlozar Lazarov, potrivit căruia, de la începutul anului, în Bulgaria au intrat 6.400 de refugiaţi, dintre care 1.200 au încercat să părăsească ţara în drum spre Europa de vest.
Ziarul Standart informează că locuitorii cartierului Ovcia kupel, unde este situat un alt centru de refugiaţi, se tem să iasă afară după căderea întunericului. În principiu, centrul de refugiaţi se închide la ora 22.00, dar mulţi dintre străini rămân pe străzi. Deocamdată nu sunt înregistrate incidente între refugiaţi şi localnici, precizează cotidianul.
Jurnalul Trud informează că peste 20 de organizaţii neguvernamentale au cerut ministrului apărării Anghel Naidenov să ia măsuri pentru închiderea frontierei cu Turcia ca să oprească influxul de refugiaţi. Reprezentanţii unei asociaţii de foşti militari chiar au declarat că se vor organiza singuri pentru a salva ţara de acest pericol. Ministrul Naidenov a recunoscut că influxul reprezintă un risc pentru securitatea naţională, dar a spus că nu este cazul să fie provocată o isterie.