Guvernul a sabotat exporturile de carne de porc
alte articole
Uniunea Europeană va interzice din nou României exporturile comunitare de porci, situaţie la care s-a ajuns, se pare, exclusiv din vina Guvernului român.
Pentru a putea vinde în comunitatea europeană, România trebuie să prezinte dovada că nu este un focar de pestă porcină. În lipsa dovezilor, UE va interzice ţării noastre exporturile intracomunitare de carne de porc.
Furnizarea acestor dovezi era în sarcina Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSV), însă Guvernul a tăiat din bugetul acestei instituţii fondurile necesare efectuării inspecţiilor ce ar fi furnizat dovezi că România nu mai e un focar de pestă porcină.
„România nu va putea garanta lipsa pestei porcine şi nu va obţine în 2014 statutul de ţară oficial liberă de această boală. Noua decizie a Comisiei Europene, care permite comerţul cu carne de porc din toate fermele din România, va rămâne fără efecte pozitive întrucât nu se vor putea garanta cele solicitate“, se arată într-un document intern al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), obţinut de „Adevărul“.
Banii necesari pentru ca ANSVSA să poată efectua inspecţiile sanitare necesare obţinerii statutului de ţară liberă de pestă porcină au dispărut la ultima rectificare de buget, când s-au tăiat fondurile bugetare alocate pentru finalizarea Programului Strategic pe 2013 (adoptat prin HG nr. 341/2012).
Din documentul citat obţinut de Adevărul, reiese că din cauza tăierilor bugetare operate la nivelul ANSVSA „România nu poate demonstra că realizează supravegherea pasivă a bolilor care afectează comerţul cu animale vii (febră aftoasă, scrapie, pestă porcină etc.)“ astfel încât ţara noastră nu va putea exporta sau comercializa intracomunitar animale vii şi produse de origine animală.
Şi exporturile de bovine, ovine şi caprine ar putea fi blocate din cauza rectificării de buget
Reducerile bugetare la nivelul ANSVSA nu vor afecta doar exportul intracomunitar de carne de porc. Pentru că s-au tăiat banii necesari inspecţiilor veterinare doveditoare, „România nu va mai primi calificativul de stat cu risc controlat, având ca rezultat interzicerea comerţului cu bovine, ovine şi caprine în Europa, Israel, ţările arabe şi China“.
România s-a mai confruntat cu o situaţie similară şi în anul 2003, când exportul porcilor în UE a fost interzis deoarece porcii infestaţi erau vaccinaţi, în loc să se eutanasieze toate animalele din crescătoriile unde se depista focar de pestă. În 2007, Comisia Europeană a prelungit interdicţia impusă firmelor româneşti privind exporturile de carne de porc, invocând faptul că pesta porcină "nu este încă ţinută sub control."
Pesta porcină nu mai este o problemă în România, relevă reportajul Adevărul, însă România tot nu va putea exporta porci/carne de porc, deoarece guvernul a tăiat fondurile care necesare pentru a dovedi că porcii din România sunt sănătoşi.
Interzis şi la lapte
Aceleaşi tăieri bugetare ar putea avea grave repercursiuni şi asupra crescătorilor de vite care nu vor mai putea vinde peste hotare nici carne de vită, nici laptele muls în fermele lor.
În documentul citat de Adevărul, ANSVSA mai trage un semnal de alarmă asupra faptului că: „jumătate din exploataţiile de bovine din România îşi pierd statutul de oficial indemne pentru tuberculoză şi nu mai au voie să vândă laptele şi bovinele vii până când nu-l redobândesc. Redobândirea se poate obţine după două teste la interval de minimum patru luni, timp în care aceste exploataţii nu vor putea comercializa lapte şi animale vii".