LAPAR: preţurile de achiziţie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România sunt cele mai mici

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a organizat marţi o conferinţă de presă la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Siseşti” din Bucureşti, la care a participat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii, care a expus o parte din problemele cu care se confrunta agricultorii din România.
Conferinţă de presă organizată de LAPAR la Academia de Stiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu Siseşti (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.09.2013

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a organizat marţi o conferinţă de presă la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Siseşti” din Bucureşti, la care a participat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii, care a expus o parte din problemele cu care se confruntă agricultorii din România.

Produsul Intern Brut este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro din cauza preţurilor de achiziţie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România, mult mai mici faţă de cele practicate în cazul produselor provenite din ţări precum Franţa, Italia sau Germania, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

”La data de 10 iunie a.c., preţul unei tone de grâu în România era de 227 de euro, în vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tonă de grâu costă 140 de euro. În tot acest timp, pe piaţa europeană preţul de achiziţie al unei tone de grâu nu a coborât sub 180-200 de euro. O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la porumb, unde la data de 10 iunie a.c. preţul unei tone era de 208 euro în România, pentru ca la data de 9 septembrie a.c. o tonă de grâu să ajungă la numai 119 euro. În afară ţării, preţul de achiziţie al unei tone de grâu era de 171 euro. Motivul pentru scăderea bruscă a preţurilor la produsele agricole este legat mai ales de decapitalizarea producătorilor agricoli, precum şi de lipsa spaţiilor de depozitare. Traderii sunt singurii care dispun de spaţii de depozitare şi ca atare ajung să impună şi preţul de achiziţie pe piaţa din România. Drept urmare, există o gaură reală de 2,5 miliarde de euro în PIB-ul României, din cauza practicării acestor preţuri”.

Potrivit preşedintelui LAPAR, România este singura ţară din Europa unde producătorii nu beneficiază de subvenţii la motorină.
”Motorina pentru agricultură din România este cea mai scumpă dintre toate ţările Uniunii Europene. Conducerea Ministerului Agriculturii nu a notificat Consiliul Europei pentru reducerea accizei la motorină aferentă anului 2013. Autorităţile trebuie să ia măsuri urgente pentru remedierea situaţiei, deoarece agricultura este un sector vulnerabil, de care toţi avem nevoie”, a mai spus preşedintele LAPAR.

Conform informaţiilor transmise de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, producţia de grâu obţinută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor