Guvernul a ascuns informaţii importante despre accidentul de avion din Apuseni; coordonarea între instituţii, un dezastru

Înmormântarea pilotului Adrian Iovan la Cimitirul Bellu Catolic (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.01.2014

Căutările supravieţuitorilor accidentului aviatic din Apuseni ar fi putut avea o cu totul altă turnură dacă ar fi existat cooperare şi coordonare între autorităţi, relevă un reportaj publicat în exclusivitate de hotnews. MApN ar fi identificat, conform sursei citate, distanţa dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii, şi anume 2.089 metri, însă această informaţie, care ar fi putut reduce semnificativ timpul căutărilor nu a ajuns la ROMATSA şi nici la alte instituţii implicate în localizarea şi salvarea supravieţuitorilor.

Grav este, de asemenea, faptul că Guvernul a aflat această informaţie însă a exclus-o din raportul oficial despre accidentul din Apuseni.

Conform reporterilor hotnews, în varianta iniţială a raportului, făcut de vicepremierul Gabriel Oprea, la cererea premierului Victor Ponta, se arată că dacă Romatsa ar fi consultat datele de la MApN, s-ar fi redus aria de căutare a avionului prăbuşit, ceea ce implică faptul că aceste informaţii erau disponibile în timpul căutării supravieţuitorilor. Această informaţie a dispărut însă din raportul final despre evenimente, trimis presei de Guvern.

Având în vedere faptul că localizarea epavei avionului a fost principală cauza pentru care căutarea supravieţuitorilor a durat şase ore, reporterii hotnews s-au adresat autorităţilor pentru a afla când au fost făcute măsurătorile MApN menţionate în raportul iniţial al guvernului şi de ce aceste măsurători nu au fost comunicate către ROMATSA - instituţie ce a refuzat sprijinul MApN, motivând că ISU Alba a preluat responsabilitatea pentru căutări- sau celelalte instituţii implicate în căutări.

Atât Guvernul cât şi MApN au răspuns prin scrisori oficiale care nu oferă nici un răspuns concret şi la obiect întrebărilor HotNews.

Astfel, Guvernul arată, într-un comunicat remis HotNews.ro, că "materialul pus la dispoziţia presei reprezintă o sinteză a Raportului pe care vicepremierul Gabriel Oprea l-a prezentat premierului Victor Ponta pe baza informărilor solicitate de la toate instituţiile implicate şi conţine toate informaţiile publice care nu aduc atingere siguranţei naţionale" fără să specifice de ce informaţiile incriminatorii pentru instituţiile statului au dispărut, în timp ce MApN a transmis către hotnews un răspuns plin de termeni ultra tehnici şi generalităţi despre directivitate de tip „creion” şi emiţătoare solid-state, încheiat cu un tranşant:

"MApN nu a recepţionat niciun semnal de la avionul prăbuşit pentru că nu monitorizează frecvenţele de urgenţă ale aviaţiei civile. Dispariţia de pe radar a semnalului unui avion nu înseamnă neapărat că acesta s-a prăbuşit. Această dispariţie poate fi pe o perioadă scurtă de timp şi determinată de înălţimea de zbor, condiţiile de relief şi meteo."

Reamintim că două persoane - pilotul avionului, Adrian Iovan şi studenta la medicină Aurelia Ion - şi-au pierdut viaţa în accidentul din Apuseni. Cei cinci supravieţuitori, răniţi şi în stare de şoc, s-au încălzit la un foc din halate medicale şi papuci stropiţi cu after shave, timp de şase ore, cât autorităţile au orbecăit să-i localizeze într-un areal de 200 de km de păduri. Ei au fost găsiţi de săteni şi pădurari din zonă, care au auzit la televizor despre accident şi s-au mobilizat pentru a-i căuta pe eventualii supravieţuitori.

De căutări ar fi trebuit, conform Guvernului să răspundă ROMATSA, instituţie ce NU a făcut asta, informându-i în schimb pe cei de la MApN, care şi-au oferit sprijinul, că acţiunile sunt coordonate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a judeţului Alba. Dacă ROMATSA ar fi consultat Centrul de Operaţii Aeriene cu privire la ultima poziţie cunoscută a aeronavei, sau dacă informaţia ar fi ajuns la ISU sau dacă... sau dacă... aria de căutare a aeronavei s-ar fi redus semnificativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor