Guvernare versus Opoziţie, una din marile dileme ale PNL - Sebastian Lăzăroiu

Una din marile provocări pe care noul an le aşterne în faţa PNL, nu doar cel mai mare partid din opoziţie ci şi formaţiunea care a dat preşedintele ţării este dilema rămânerii în opoziţia versus întărarea la guvernare, arată fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
Sebastian Lăzăroiu (facebook.com)
Loredana Diacu
28.12.2014

Una din marile provocări pe care noul an le aşterne în faţa PNL - nu numai cel mai mare partid din opoziţie, ci şi formaţiunea care a dat preşedintele ţării - este dilema rămânerii în opoziţia versus intrarea la guvernare, arată fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu într-o amplă analiză publicată pe contributors.ro.

Sunt posibile două scenarii: intrarea la guvernare a PNL înainte de parlamentarele din 2016 sau venirea la guvernare după parlamentarele din 2016, în cazul unei victorii în alegeri, scrie Lăzăroiu.

În prezent, Klaus Iohannis, deşi se bucură de o mare popularitate printre români, surclasându-l cu zeci de procente în sondaje pe Victor Ponta, are un mare dezvantaj: "este pentru prima oară în ultimii 25 de ani când proaspătul preşedinte ales nu are o majoritate parlamentară şi, deci, braţul executiv complet.", arată Lăzăroiu, adăugând că perioada ar fi comparabilă cu ultimii doi ani din primul mandat al lui Traian Băsescu, relegitimat electoral după referendumul de demitere din mai 2007.

"Câştigarea alegerilor parlamentare din 2008, la limită, de PDL a fost şi rezultatul unui rol activ pe care Traian Băsescu l-a jucat în cei doi ani, în contrast cu planurile lui Klaus Iohannis de a se menţine în partitura rigidă a modelului de arbitru.", mai scrie fostul consilier prezidenţial.

Rămânând în opoziţie până în 2016, PNL va depinde de toate reconfigurările politice ce pot să apară până la momentul scrutinului şi de o mulţime de factori pe care nu îi controlează, precum evoluţia PSD, apariţia unor alţi jucători sau partide pe zona de centru dreapta etc.

Mai mult, având în vedere că Traian Băsescu a consacrat numirea premierului de la formaţiunea cu cei mai mulţi parlamentari, dacă la alegerile din 2016 PNL nu obţine prima poziţie în clasamentul electoral şi, totuşi, Iohannis va desemna un premier de la această formaţiune, acest lucru ar fi o premieră riscantă, constituţională, dar la marginea jocului democratic, mai arată Lăzăroiu.

Pe de altă parte, intrarea la guvernarea înainte de alegerile locale sau parlamentare aduce riscuri semnificative de imagine pentru PNL, care ar fi obligat fie să construiască un cabinet cu susţinere minoritară, fie să accepte alianţe cu parteneri ”nenaturali” precum UNPR-ul vicepremierul Gabi Oprea (pe care Marian Vanghelie nu-l scotea din şantajist n.r.) sau PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu, actual satelit al PSD. De asemenea, odată intraţi la Guvernare, liberalii vor trebui să se descurce cu bugetul proiectat de PSD şi ar riscă să reediteze scenariul USL-2012, însă "în cu totul si cu totul alte circumstanţe", opinează fostul consilier prezidenţial.

Pe de altă parte, intrarea la guvernare ar aduce o serie de avantaje, precum posibilitatea lansării unor politici publice atractive pentru diverse categorii sociale sau modificarea legislaţiei electorale (reintroducerea alegerii primarilor în două tururi, introducerea votului prin corespondenţă).

O altă problemă deloc de neglijat pe care o va aduce în prim plan intrarea la guvernare (indiferent de momentul producerii ei) va fi ascuţirea luptei interne în sânul noului PNL. Lupta internă pentru distribuirea portofoliilor într-un viitor cabinet liberal şi pentru poziţia de şef al unui eventual guvern PNL "se suprapune nefericit peste planurile de integrare a componentelor fuziunii", explică Lăzăroiu arătând că există riscul ca angajamentul iniţial nescris, de împărţire a funcţiilor (preşedinte-premier) între PDL şi PNL, să devină, cum s-a mai întâmplat, caduc, pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din 2016.

Integrarea PNL va fi departe de final înainte de 2016 iar cele două tabere - vechiul PNL şi PDL - îşi vor disputa intens sferele de influenţă într-un viitor cabinet, susţine Lăzăroiu, adăugând că mutarea liberală cu Alina Gorghiu, co-preşedintă a "agregatului bicefal", ameninţă pretenţiile lui Cătălin Predoiu pentru preluarea funcţiei de prim-ministru.

"Gorghiu provine din generaţia tânără liberală şi are şansa de a face o figură bună, ce s-ar putea reflecta şi în sondajele de opinie, în vreme ce tabăra PDL este condusă de mult mai puţin charismaticul Vasile Blaga. Predoiu, plasat într-o poziţie secundă, va putea cu greu să-şi facă simţită prezenţa în noul angrenaj politic, deşi are reale calităţi de lider. Susţinerea discretă, la nivelul imaginii, pe care Gorghiu o va primi de la Iohannis, va cântări în ecuaţia popularităţii mai mult decât ar părea la prima vedere.", susţine fostul consilier prezidenţial.

Articolul original poate fi citit aici http://www.contributors.ro/politica-doctrine/anul-2015-ce-va-fi-i/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor