Guvern de "stânga": CFR Marfă dă afară 2.500 de angajaţi
alte articole
La sfârşitul lunii martie, Consiliul de Administraţie al CFR Marfă a început procedurile pentru disponibilizarea a 2.500 de salariaţi, conform angajamentelor luate faţă de Fondul Monetar Internaţional.
Compania CFR Marfă, care este cel mai mare transportator feroviar de marfă din România, este pe agenda instituţiilor care continuă procesul de privatizare cu un investitor strategic. În acest sens, Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o restructurare agresivă a companiei CFR Marfă, relatează Mediafax.
Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a avut o întâlnire joi cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale, care au solicitat informaţii privind stadiul procesului de privatizare a SNTFM CFR Marfă SA şi situaţia arieratelor.
Conform proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2014, CFR Marfă va disponibiliza 2.500 de angajaţi în acest an, estimând că în cadrul companiei vor mai rămâne 6.376 de salariaţi.
Documentul elaborat în luna noiembrie prevede cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de 16,8 milioane lei.
"Ministrul Dan Şova a prezentat oficialilor faptul că în data de 28 martie 2014, conform angajamentului către FMI, Consiliul de Administraţie al CFR Marfă a demarat procedurile de disponibilizare a unui număr de 2.500 de salariaţi. De asemenea, ca măsuri pentru reducerea arieratelor, până la sfârşitul lunii martie au fost compensate creanţele CET-urilor în suma de 87,4 milioane lei, a fost casat şi valorificat materialul rulant şi ieşit din exploatare, au fost încheiate contracte noi şi au încetat prestaţiile către clienţii care au arierate la CFR Marfă. Ministrul Dan Şova a supus atenţiei reprezentanţilor organismelor financiare internaţionale faptul că, la ora actuală, CFR Marfă nu înregistrează arierate la bugetul general consolidat şi nici la furnizorii de energie", se arată în comunicatul instituţiei.
În cadrul întâlnirii de joi, Dan Şova s-a referit şi la situaţia restructurării CFR Călători.
"În data de 18 martie 2014, CFR Călători a plătit furnizorii de energie electrică ai CNCF CFR SA, diminuându-se astfel datoria către companie. De asemenea, arieratele către CNCF CFR SA vor fi diminuate până la data de 15 aprilie, CFR Călători urmând să le plătească din cea de-a doua tranşă a împrumutului acordat prin Ordonanţa 8/2013", a declarat Dan Şova.
Încercarea de privatizare a CFR Marfă de anul trecut
Anul trecut, Grupul Feroviar Român, companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, a câştigat licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, însă tranzacţia nu s-a finalizat până la termenul limită de 15 octombrie.
Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ramona Mănescu a anunţat că în cazul în care nu se finalizează tranzacţia în termenul de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, contractul de privatizare se desfiinţează "de plin drept" fără a mai fi necesară orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei.
Premierul Victor Ponta declara în august 2013 că dacă GFR nu va plăti banii pentru transportatorul feroviar de stat va fi numit un manager privat, iar licitaţia va fi reluată. Potrivit premierului, în cazul reluării licitaţiei, termenele vor fi mult mai extinse şi mai rezonabile decât la prima licitaţie, derulată în condiţiile şi termenele negociate cu Fondul Monetar Internaţional.