Medicina Chineză: Furia şi elementul Lemn

Medicina Chineză: Furia şi elementul Lemn
Medicina Chineză: Furia şi elementul Lemn (theepochtimes.com)

Toţi ne înfuriem uneori, nu-i aşa? Eu cu siguranţă pot deveni furioasă şi sunt sigură că mulţi dintre voi aţi trecut prin astfel de momente. Furia dăunează sănătăţii şi este adesea considerată o emoţie inacceptabilă. Dar medicina tradiţională chineză are o viziune diferită despre furie. Teoria clasică a celor Cinci Elemente din medicina chineză afirmă că fiecărui element îi corespunde o anumită emoţie. Emoţia asociată elementului Lemn este Furia. Lemnul este, de asemenea, elementul primăverii, de aceea este necesar să ne gândim la asta de acum înainte.

Elementul lemn exemplifică energia creşterii, schimbării şi acceptării. Este o energie foarte activă care permite multă mişcare şi progres, atât intern cât şi extern. În primăvară putem avea mai multă energie pentru a demara proiecte, de aici clasica expresie "curăţenia de primăvară". Este un moment bun din an pentru a lucra asupra oricăror blocaje. Vrem să punem lucrurile în mişcare astfel încât să putem avea acces la toată această energie fantastică. Primăvara este un moment de acţiune, de schimbare şi renaştere.

Pe de altă parte, atunci când suntem blocaţi sau limitaţi, lemnul este, de asemenea, energia frustrării, furiei şi stresului. Ca elementul lemn, furia ne poate face rigizi şi inflexibili - precum arborele care este rupt de un vânt puternic în loc să se unduiască.

Deci, ce putem învăţa de la elementul Lemn? Cheia aici este flexibilitatea. Dacă ne menţinem prea rigizi, putem să ne rupem şi să cădem. Dacă suntem prea slabi şi instabili, ca un copac puţin înrădăcinat, nu există nici creştere, nici potenţial real pentru schimbare. Astfel, echilibrul sănătos este de a rămâne flexibili, dar angajaţi. Având în vedere că lemnul exemplifică energia de creştere, afectează, de asemenea viziunea, planificarea şi luarea deciziilor, toate lucruri esenţiale pentru o schimbare creativă. Încercaţi să fiţi determinaţi (nu supăraţi), flexibili (nu rigizi), şi să rămâneţi concentraţi asupra persoanelor şi proiectelor importante din viaţa voastră.

În medicina tradiţională chineză elementele sunt de asemenea asociate cu organele corpului. Elementul lemn reprezintă ficatul şi vezica biliară. Funcţia hepatică este considerată a fi marele arhitect al viziunii noastre asupra viitorului. Ficatul este centrul de planificare strategică. Vezica biliară este considerată a fi centrul capacităţii noastre de a lua decizii şi de a judeca cu înţelepciune. Din funcţiile ficatului şi vezicii biliare, putem planifica şi alege - combinăm noi posibilităţi viitoare cu înţelepciunea trecutului şi, ca urmare, suntem capabili să vedem clar şi adecvat drumul pe care îl avem de urmat.

Jennifer Dubowsky practică acupunctura şi are un cabinet în centrul oraşului Chicago, Illinois, din 2002. Dubowsky este licenţiată în kinesiologie la University of Illinois, Chicago şi are masterat în medicină orientală la Southwest Acupuncture College, din Boulder, Colorado. În timpul studiilor, ea a efectuat un stagiu în cadrul Sino-Japanese Friendship Hospital Beijing, China. Titlul primei sale cărţi publicate este Adventures in Chinese Medicine. Pentru informaţii suplimentare o puteţi găsi la www.tcm007.com.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.