Gunter Verheugen: "UE nu a oferit Ucrainei perspectiva de integrare"

Fostul Comisar European pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Gunter Verheugen, consideră că "perspectiva de aderare la Uniunea Europeană trebuie acordată tuturor ţărilor care corespund cerinţelor UE şi îndeplinesc standardele acesteia". Potrivit "Infotag", despre aceasta diplomatul a declarat în cadrul discuţiei, care a avut loc miercuri la Chişnău, cu tema "Parteneriatul estic la răscruce de drumuri. Lecţii învăţate din experienţa Ucrainei pentru Uniunea Europeană şi Republica Moldova".
Guenter Verheugen (poză de arhivă) (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
29.01.2014

Fostul Comisar European pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Gunter Verheugen, consideră că "perspectiva de aderare la Uniunea Europeană trebuie acordată tuturor ţărilor care corespund cerinţelor UE şi îndeplinesc standardele acesteia", potrivit "Infotag". Declaraţia a fost făcută în cadrul seminarului "Parteneriatul estic la răscruce de drumuri. Lecţii învăţate din experienţa Ucrainei pentru Uniunea Europeană şi Republica Moldova".

Verheugen a spus că la momentul actual se creează o situaţie complet diferită de cea de acum 10 ani, când el a sosit pentru prima oara în Moldova în calitate de Comisar European pentru Extindere şi Politica de Vecinătate.

"Comparativ cum era cu 10 ani în urmă, situaţie este semnificativ mai rea. Îngrijorare generează nu ce face Moldova, dar ceea ce face UE. Cu regret, UE s-a confruntat cu o criză extrem de acută. Am în vedere nu doar criza economică, dar şi criza politică, lipsa încrederii şi participaţiei politice. Doar minoritatea din UE consideră că UE a influenţat pozitiv situaţia din Europa. Avem nevoie de paşi decisivi pentru a schimba situaţia", a accentuat politicianul german.

Diplomatul şi-a exprimat regretul că politica de vecinătate şi extindere şi-a pierdut dinamica pozitivă şi "splendoarea" de cândva.

Potrivit opiniei sale, acest fapt s-a întâmplat după eşecul din 2005 a refrendumurilor cu privire la Constituţia UE în Franţa şi Olanda, iar "ţapul ispăşitor pentru acest eşec a fost declarat procesul de extindere".

Totodată, Verheugen a avertizat că "procesul de integrare europeană şi consolidare a UE nu are alternative".

"Sunt convins că doar integrarea europeană este în stare să protejeze libertăţile de bază, democraţia, bunăstarea şi prosperitatea. Nicio ţară nu este capabilă de sine stătător să facă faţă crizelor globale. Trebuie să evităm repetarea greşelilor şi să mergem înainte, oferind tinerei generaţii viitorul pe care îl merită", a declarat fostul comisar al UE.

Vorbind în acest context de greşelile pe care UE le-a admis în privinţa Ucrainei, acesta a numit, în primul rând, faptul că "UE nu a oferit Ucrainei perspectiva de integrare".

Mai mult de atât, UE vorbea despre aplicarea "justiţiei electorale" în privinţa Iuliei Timoşenko. Însă, acest fapt nu înseamnă că ea era nevinovată, acest fapt înseamnă doar că alţi vinovaţi nu au fost pedepsiţi", a menţionat Verheugen. O altă greşeală, potrivit lui, este faptul că "UE a subapreciat problemele economice ale Ucrainei, care s-au acutizat în 2013 şi de care s-a folosit preşedintele Rusiei, Vladimir Putin".

O altă gafă este ceea că "UE a înaintat în calitate de condiţie obligatorie a semnării Acordului de Asociere - eliberarea Iuliei Timoşenko".

"Este evident că Victor Ianukovici nu putea îndeplini această condiţie, care, de facto, presupunea transmiterea puterii în mâinile lui Timoşenko. Aceasta este o abordare naivă şi greşită - de a sacrifica interesele Ucrainei şi ale UE de dragul unei singure persoane. Cu atât mai mult că Timoşenko, la rândul său, nu a obţinut rezultate impresionante, aceasta a dezamăgit oamenii care aşteptau rezultatele "revoluţiei portocalii".

Mai mult de atât, UE vorbea despre aplicarea "justiţiei electorale" în privinţa Iuliei Timoşenko. Însă, acest fapt nu înseamnă că ea era nevinovată, acest fapt înseamnă doar că alţi vinovaţi nu au fost pedepsiţi", a menţionat Verheugen. O altă greşeală, potrivit lui, este faptul că "UE a subapreciat problemele economice ale Ucrainei, care s-au acutizat în 2013 şi de care s-a folosit preşedintele Rusiei, Vladimir Putin".

Gunter Verheugen a subliniat că "UE şi Republica Moldova trebuie să înveţe, luând în consideraţie aceste aspecte în relaţii lor, pentru a evita repetarea greşelilor".

"De asemenea, Moldova necesită consens şi consecutivitate. Va fi extrem de rău şi periculos dacă după fiecare alegeri în Moldova se va schimba vectorul politicii externe. UE are afaceri nu cu guvernele sau partidele ci cu ţările. De aceea acum este foarte important de a explica sensul Acordului de Asociere şi cel al liberalizării regimului de vize, pentru a beneficia de susţinerea populaţiei şi de a continua calea integrării europene", a spus Verheugen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor