Ucraina: Imperiul contraatacă. ”Ţara este la un pas de război civil” - Kravciuk
alte articole
Leonid Kravchuk, primul preşedinte "independent" din Ucraina a avertizat că ţara este la "un pas de război civil", iar Parlamentul (Rada), compus în mare parte de susţinători ai preşedintelui Viktor Ianukovici, dezbate legea privind amnistierea protestatarilor.
Situaţia din Ucraina a devenit din în ce mai volatilă odată cu răspândirea mişcării anti-guvernamentale în estul şi centrul ţării, teritorii predominat rusofile, acolo unde forţele Berkut primesc o mână de ajutor la înăbuşirea protestelor din partea tituşkilor plătiţi de guvern.
Pentru a înţelege mai bine situaţia din Ucraina, putem urmări harta protestelor din fiecare zi. Comparând harta de ieri cu cea de astăzi, constatăm diferenţe semnificative în balanţa controlului asupra regiunilor şi putem observa că încep să se contureze anumite tendinţe şi forţe grupate combatante.
Fostul preşedinte al ţării dintre anii 1991-1994, a intuit cu precizie situaţia internă. În timpul şedinţei de miercuri acesta dechis o dezbatere în parlament îndemându-i pe toţi cei implicaţi să ”acţioneze cu cea mai mare responsabilitate”.
În timpul ultimei şedinţe din parlament la care a participat, Kravchuk a enunţat un adevăr pe care mulţi s-au ferit să-l formuleze.
”Toată lumea înţelege şi Ucraina înţelege că statul este foarte aproape de un război civil”, a susţinut Kravchuk, precizare ce i-a adus aplauze îndelungate ale Parlamentului.
Fostul preşedinte a îndemnat apoi la responsabilitate, un principiu pe care atât opoziţia politică cât şi protestatarii pro-europeni l-au susţinut cu mult efort până în prezent.
”Este o revoluţie. Este o situaţie dramatică în care trebuie acţionăm cu cea mai mare responsabilitate”, a adăugat fostul preşedinte.
În ciuda nevoii urgente de o soluţie diplomatică care să readucă pacea în Ucraina, preşedintele Viktor Ianukovici nu a renunţat la planurile de a introduce starea de urgenţă şi a cerut, marţi, implicarea armatei naţionale în conflictul intern, conform membrului din opoziţie, Arseny Yatseniuk, liderul partidului Batkivshchina.
În schimbul eliberării celor reţinuţi, preşedintele Viktor Ianukovici a cerut eliberarea clădirilor guvernamentale ocupate de către protestatari.
Opoziţia, a respins aceste cereri din start, aceasta fiind singura soluţie cu care l-au putut convinge pe Ianukovici să coboare la masa tratativelor.
Premierul Mykola Azarov a demisionat din funcţia sa marţi, deoarece ”pune interesul Ucrainei mai presus decât binele propriu”. În ciuda declaraţiilor minunate, un membru al cabinetului său, ministrul de Interne Vitaly Zaharcenko, a autorizat folosirea armelor de foc împotriva protestarilor. În ciuda faptului că cel puţin trei persoane au fost murit prin împuşcare, Azarov a negat folosirea armelor de foc o perioadă îndelungată.
Tot marţi, parlamentul a decis şi abrogarea unora dintre legile represive votate pe 16 ianuarie, aceasta fiind momentan cea mai mare concesie făcută protestatarilor.