Grupul G5+1 şi Iranul vor relua discuţiile la Geneva cu privire la programul nuclear

Cele şase puteri mondiale (SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China) vor relua joi, la Geneva, discuţiile cu Iranul cu privire la modul de implementare a acordului nuclear, notează Reuters.
Participanţii de la negocierea privind programul nuclear iranian de la Geneva, 7 noiembrie 2013. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
P. P.
19.12.2013

Cele şase puteri mondiale (SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China) vor relua joi, la Geneva, discuţiile cu Iranul cu privire la modul de implementare a acordului nuclear, notează Reuters.

Reluarea negocierilor are loc la o săptămână după ce Teheranul a întrerupt summitul într-un exces de furie provocat de posibilitatea unei extinderi a sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Conform acordului interimar semnat la 24 noiembrie, Iranul va închide mult disputatul program nuclear în schimbul unor uşurări ale sancţiunilor ce îi blochează afacerile din domeniul petrolier.

Discuţiile tehnice, la care vor participa atât experţi din domeniul nuclear cât şi din domeniul sancţiunilor economice, sunt menite să traducă înţelegerea politică într-un plan detaliat ce poate fi pus în practică.

Diplomaţii au declarat că sarcina a devenit mai complicată dar că s-a făcut un progres în timpul întâlnirii din 9-12 Decembrie de la Vienna, chiar dacă au mai rămas unele probleme nerezolvate. Aceştia au declarat că există o voinţă politică reală de a duce la bun sfârşit această înţelegere.

”Este în interesul iranienilor să se desfăşoare rapid deoarece nu vor exista diminuări ale sancţiunilor cât timp acordul nu va fi implementat”, a declarat un diplomat occidental.

Ca o confirmare, adjunctul şefului negociatorilor iranieni, Abbas Araqchi a declarat că discuţiile experţiilor au fost iniţial setate pentru două zile dar se pot prelungi până sâmbătă sau duminică dacă va fi nevoie, conform agenţiei de ştiri iraniene Fars.

Purtătoarea de cuvânt a Reprezentatului UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care coordonează contactele cu Iranul în contul grupului G5, a confirmat reluarea discuţiilor.

Joia trecută, negociatorii iranieni au întrerupt discuţiile din Viena în semn de protest împotriva Statelor Unite care au adăugat pe lista neagră un număr de 19 companii şi indivizi din Iran conform sancţiunilor deja existente, spunând că mutarea a fost făcută în dezacord cu ”spiritului înţelegerii”.

Oficialii Statelor Unite au spus că mutarea nu a încălcat înţelegerea de la Geneva şi au dat Iranului o avertizare în avans.

Dezvoltarea proiectului a subliniat chestiuni sensibile implicate în implementarea înţelegerii. O parte din legislatorii americani vor să înăsprească sancţiunile împotriva Iranului, mutare pe care radicalii din Iran o interpretează ca o dovadă a faptului că Statele Unite nu pot fi de încredere.

Cele şase puteri caută un mod de a bloca programul atomic al Iranului şi de a opri dezvoltarea armelor nucleare iraniene. Iranul neagă că ar avea astfel de intenţii, spunând că are nevoie de programul nuclear pentru a genera electricitate.

Inspectorii nucleari

Tratatul de la Geneva a fost încheiat pentru a opri evoluţia programului nuclear Iranian pentru 6 luni, timp în care se va negocia asupra unei înţelegeri finale. Domeniul de aplicare a diplomaţiei s-a lărgit după ce Iranul l-a ales, pragmatic, pe Hassan Rouhani ca preşedinte în luna Iunie. El a promis că va reduce starea de izolare a Teheranului şi că va obţine reduceri ale sancţiunilor.

Separat, diplomaţii din Vienna au spus că Agenţia Nucleară a Naţiunilor Unite s-ar confrunta cu costuri de 5 milioane de euro pentru anchetele de verificare privind conformarea Iranului cu acordul.

Comitetul de conducere al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), formată din 35 de naţiuni, este aşteptat să convoace o adunare extraordinară luna viitoare pentru a discuta rolul extins al AIEA.

Cel mai probabil, costurile suplimentare nu vor crea nicio dificultate majoră în contextul importanţei politice pe care o are rezolvarea disputei.

În orice caz, diplomaţii acreditaţi pentru agenţia Naţiunilor Unite au spus că este probabil ca directorul general al AIEA, Yukiya Amano, să aibă nevoie de ajutor atât din partea statelor membre care pot plăti suplimentar pentru inspecţiile în Iran cât şi pentru a găsi o parte din bani pe plan intern. Bugetul AIEA pentru 2014 este de aproximativ 344 de milioane de euro.

AIEA, responsabilă cu prevenirea răspândirii armelor nucleare, verifică regulat uzinele nucleare iraniane şi se asigură că materialele atomice nu sunt folosite pentru scopuri militare.

Conform acordului de la Geneva, se va mări frecvenţa vizitelor la uzinele de îmbogăţire a uraniului din Natans şi Fordow şi se vor conduce alte sarcini adiţionale prin inspecţie asupra unităţilor nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor