Îngrijorare privind posibilele „acte provocatoare” ale Coreei de Nord

Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un
Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un (KNS / AFP / Getty Images)

Statele Unite au avertizat Coreea de Nord împotriva oricăror "acte provocatoare" care ar putea surveni ca urmare a executării unchiului liderului Kim Jong-un, în timp ce în stat au loc acţiuni de susţinere a tânărului lider comunist.

Jang Song-Thaek, mentorul actualului lider comunist şi al doilea om puternic din stat, a fost executat joi, după ce a fost acuzat de pregătirea unei lovituri de stat în Coreea de Nord.

De la eveniment, Washingtonul a încercat să-şi intensifice discuţiile cu aliaţii săi din Asia, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la stabilitatea regională.

"Desigur, e ceva de care suntem preocupaţi, şi am face apel la nord-coreeni să nu facă acte provocatoare, pentru că nu este în interesul stabilităţii regionale", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Marie Harf, potrivit The News.

Comentariile au venit după ce şeful Apărării Coreei de Sud, Kim Kwan-Jin, s-a angajat să sporească vigilenţa militară împotriva oricăror potenţiale provocări, subliniind că eliminarea unchiului său a indicat hotărârea fermă a lui Kim Jong-Un de a acapara şi mai mult puterea.

"Vom spori pregătirile împotriva Coreei de Nord pentru că (execuţia lui Jang) poate duce la provocări împotriva sudului", a declarat vineri acesta în cadrul unei şedinţa parlamentare de apărare. "Acest caz poate fi văzut ca parte a domniei de teroare a lui Kim Jong-Un care caută să-şi consolideze puterea, cu un pumn de fier".

Kim Kwan-Jin a precizat că regimul comunist riscă să judece greşit situaţia privind securitatea de pe peninsulă, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu rivalitatea dintre liderii militari nord-coreeni dornici să-şi dovedească loialitatea faţă de tânărul lider.

Între timp, propaganda comunistă a lansat sâmbătă o nouă campanie mass-media în încercarea de a explica eliminarea lui Jang şi de a-l sprijini pe tânărul lider.

Rodong Sinmun, cotidianul oficial, a pus pe prima pagină o fotografie color cu Kim, purtând o haină lungă, cu mâinile în buzunare, făcând turul unui institut militar de proiectare, în prima sa activitate publică după eliminarea unchiului său. Acesta era însoţit de Choe Ryong-Hae, un confident apropiat, care deţine gradul militar de vice-mareşal, urmat de alţi ofiţeri militari.

Inspecţia a avut ca scop aparent afişarea menţineri ferme a puterii de către Kim, după eliminarea şocantă a lui Jang, condamnat de Phenian ca "cel mai mare trădător al tuturor timpurilor".

Într-un comentariu separat al agenţiei oficiale de presă KCNA, Phenianul a acuzat, de asemenea, Washingtonul că este un obstacol major în calea păcii în regiune.

"Fiind cel mai mare stat nuclear din lume şi şantajist nuclear, însăşi existenţa Statelor Unite a devenit un factor principal care face situaţia internaţională încordată şi este o piatră de moară pentru dezvoltarea ţărilor progresiste", se arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe