Efectul noilor sancţiuni ale SUA asupra Iranului

Administraţia Obama, la solicitările Congresului de a impune noi sancţiuni asupra Iranului, a decis să extindă lista neagră a companiilor iraniene suspectate de participare la programul de energie nucleară.
Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
13.12.2013

Administraţia Obama, la solicitările Congresului de a impune noi sancţiuni asupra Iranului, a decis să extindă lista neagră a companiilor iraniene suspectate de participare la programul de energie nucleară. Reacţia Teheranului a fost imediată: iranienii au oprit negocierile în curs la Viena şi au chemat în ţară delegaţia pentru „consultări”, raportează Il Sole 24ore.

Washingtonul ştia deja care puteau fi consecinţele negative. "Noi sancţiuni americane împotriva Iranului ar ucide acordul nuclear la care s-a ajuns la data de 24 noiembrie, la Geneva", declara cu câteva zile în urmă ministrul de externe al Iranului, Mohammed Javad Zarif.

Zarif, fostul ambasador la ONU şi membru al părţii moderate şi pragmatice a regimului, a adăugat:"Parlamentul iranian poate adopta diferite legi de represalii care ar putea intra în vigoare în cazul în care negocierile eşuează. Dar dacă începem să facem aşa, nu vom ajunge nicăieri". O profeţie care riscă să se îndeplinească chiar în momentul de maximă relaxare cu Teheranul: multe companii internaţionale s-au întors să negocieze revenirea lor în Iran.

În urma deciziei preşedintelui Barack Obama, este foarte probabil ca acordul laborios încheiat la Geneva, prin care iranienii au acceptat inclusiv inspecţiile internaţionale ale centralei nucleare de la Arak, să fie anulat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor