Candu: Comisia de la Veneţia n-a interpretat corect când s-a expus pe partea politică, pe noi ne interesează partea juridică
alte articole
După publicarea raportului Comisiei de la Veneţia, tot mai mulţi oficiali şi experţi atât din ţară cât şi de peste hotare au recomandat guvernării de la Chişinău să urmeze acest raport în totalitate şi chiar să retragă din Parlament proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral, fiind considerat inoportun pentru acest moment în Moldova. Mai mult decât atât, Partidul Popular European a subliniat că va insista amânarea finanţării din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova în cazul în care acest proiect nu va fi retras. Pe de lată parte, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu consideră că „Comisia de la Veneţia niciodată nu poate impune o opinie”, iar cele scrise în raport nu sunt decât „şir de recomandări”.
„Lucrurile au fost spuse foarte clar că Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei, oricine altcineva nu are dreptul să impună un sistem electoral sau altul. Sistemul electoral îl decide cetăţeanul Republicii Moldova prin reprezentanţii săi în Parlament, este dreptul suveran al statului. Comisia de la Veneţia a venit cu un şir de recomandări pe care le-am examinat în detaliu, multe dintre ele le-am discutat deja. Sunt câteva recomandări pentru a îmbunătăţi sistemul în aşa fel încât finalitatea să fie cu respectarea normelor democraţiei ca să avem alegerile parlamentare în baza acestui sistem”, a declarat Andrian Candu în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.
Întrucât tot mai multe instituţii internaţionale recomandă retragerea proiectului PD-PSRM, Candu a fost întrebat dacă Partidul Democrat ia în calcul acest lucru, la care şeful legislativului a menţionat că din opinia Comisiei de la Veneţia, inclusiv la capitolul recomandări, trebuie să luăm în considerare contextul, „se vorbeşte despre unele deficienţe la care noi vom găsi soluţii şi se vorbeşte despre oportunitatea politică, fiind motivată în cazul de faţă de lipsa consensului. În Republica Moldova, în general, nu există consens pe nici o problemă mai importantă de toţi anii de când există RM”.
Totodată, Candu a ţinut să descrie detaliat cu s-a trecut la actualul sistem electoral specificând că „în noiembrie 1997 sistemul electoral a fost schimbat la proporţional peste noapte, fără consultări, dezbateri, seara deputaţii au primit informaţii de la preşedintele Parlamentului, Dumitru Moţpan pe atunci, că a doua zi se organizează o şedinţă extraordinară şi a doua zi s-a votat cu 60 de voturi schimbarea sistemului”.
Notabil este faptul că după o schemă similară a fost investit Guvernul Filip la 20 ianuarie 2016, la miez de noapte, fără consultări, într-o şedinţă anunţată cu două ore înainte şi cu mii de cetăţeni protestând împotrivă în jurul Parlamentului, fapt ce i-a scăpat spicherului Andrian Candu.
„Noi am avut dezbateri în întreaga ţară şi în Parlament ca niciodată”, a adăugat Candu trecând totuşi peste faptul că o bună parte dintre participanţii la acele dezbateri, societatea civilă, partidele parlamentare şi extraparlamentare s-au pronunţat împotriva modificării sistemului de vot în Moldova.
„Comisia de la Veneţia n-a interpretat corect din punctul nostru de vedere atunci când s-a expus pe partea politică unde nu ar fi trebuit să se expună, pe noi ne interesează partea juridică unde sunt toate recomandările pe care noi cu stricteţe le vom lua în considerare”, a afirmat Candu.
Menţionăm că recent europarlamentarul Cristian Preda a amintit că, de obicei, toate ţările care au primit rapoarte din partea Comisiei de la Veneţia au ţinut cont de ele, şi dacă doar în Moldova nu se înţelege lucrul acesta, atunci e bizar. „Unii ar putea să tragă de timp şi să spună că mai cârpim, mai modificăm. Părerea mea este că o decizie înţeleaptă ar fi retragerea acestui proiect de lege şi revenirea la agenda Guvernului. Noi sprijinim de la Bruxelles agenda ambiţioasă de reforme, vrem să ajutăm cu resurse financiare, dar nu putem să cerem bani cetăţenilor europeni ca să plătim aventurile politicianiste ale unuia sau altuia”, a declarat europarlamentarul.