Girafa albă din Tanzania care îi învaţă pe oameni „toleranţa şi acceptarea diversităţii”

Girafa albă Omo, Tanzania
Girafa albă Omo, Tanzania (Google.com)

Atunci când Dr. Derek Lee a văzut-o pentru prima dată pe Omo, o girafă de 15 luni, albă ca zăpada, prima sa reacţie a fost aceea de a-şi face griji pentru siguranţa animalului. „Primul an de viaţă este foarte riscant pentru girafe, sunt în vizorul prădătorilor. Imaginaţi-vă cum e pentru un specimen ca Omo, care întâmpină multe dificultăţi de mimetism, având aceste culori neobişnuite pentru specia sa”, relatează savantul.

Omo s-a născut în Parcul Naţional Tarangire, Tanzania, şi a devenit rapid starul web-ului. Mulţi utilizatori din reţelele sociale se întreabă dacă particularităţile genetice ale blănii, definită leucism (o caracteristică ereditară constând din lipsa completă a pigmentului din firele de păr) poate provoca dificultăţi în integrarea tinerei girafe. Dar omul de ştiinţă înlătură îndoielile:

„Cred că oamenii sunt fascinaţi de faptul că Omo a fost acceptată de celelalte girafe, în ciuda particularităţilor sale. Natura are o mulţime de lucruri să ne înveţe în ceea ce priveşte toleranţa şi acceptarea diversităţii”, a spus Lee.

Cu toate acestea, viaţa girafei este încă în pericol, la fel ca cea a tuturor girafelor. Dr. Derek - autor, împreună cu soţia sa, al unui studiu demografic dedicat speciilor, Project Giraffe, început în 2011 – explică cum, în ultimii douăzeci de ani, numărul girafelor a scăzut drastic din cauza schimbărilor de habitat, relatează situl web Repubblica.it.

Proiectul, servindu-se de un software similar cu cel utilizat pentru recunoaşterea facială şi a amprentelor, prevede identificarea exemplarelor individuale prezente în rezervaţie pe baza caracteristicilor unice ale blănii lor cu pete negre. În acest mod, Derek Lee şi soţia sa încearcă să o protejeze pe Omo şi specia sa de la dispariţie.