Washington şi Beijing la un pas de a ridica sancţiunile împotriva gigantului chinez ZTE

(Brent Lewin/Bloomberg/Getty Images)

Beijingul şi Washingtonul par să fie foarte aproape de a încheia un acord de ridicare a interdicţiei aplicate de Statele Unite companiilor americane care furnizează componente gigantului chinez în tehnologie ZTE Corp., care a fost sancţionată iniţial pentru că a încălcat sancţiunile impuse de SUA împotriva Iranului.

Reuters şi Wall Street Journal, citând oficiali anonimi, au raportat marţi dimineaţă că acordul ar putea include anularea de către China a tarifelor impuse produselor agricole americane, precum şi achiziţionarea unei cantităţi mai mari de produse agricole din SUA, potrivit RFE/RL.

ZTE, care a fost lovită în luna aprilie de o interdicţie pe şapte ani care i-a afectat operaţiunile şi care ameninţa cu scoaterea din afaceri a companiei chineze, ar obţine o suspendare majoră a pedepsei dacă va fi încheiat un acord între China şi SUA.

Evoluţia a semnalat de asemenea ca cele mai mari două economii ale lumii, după o serie de sesiuni de negocieri la nivel înalt, fac un pas înapoi şi par să evite izbucnirea unui război comercial.

Consilieri ai Casei Albe au afirmat public că interdicţia împotriva ZTE este reexaminată, însă au insistat că gigantul chinez ar putea în continuare să se confrunte cu o pedeapsă “severă”, inclusiv schimbarea conducerii şi a membrilor comitetului director din cauza presupuselor încălcări de către firma chineză a sancţiunilor impuse de SUA împotriva Iranului şi Coreei de Nord.

O sursă a declarat pentru Reuters că, în timpul negocierilor ce au avut loc săptămâna trecută la Washington, secretarul Trezoreriei mericane, Steven Mnuchin, şi vicepremierul chinez Liu He au “bătut palma” în ceea ce priveşte ZTE. Potrivit înţelegerii, Departamentul american al Comerţului ar ridica interdicţia asupra companiilor americane ce vând componente către ZTE, iar China ar mări cantitatea de produse agricole cumpărate din SUA.

O altă sursă a declarat pentru Reuters că, în baza potenţialului acord, Beijingul ar putea de asemenea să elimine tarifele pe care le-a impus produselor agricole americane ca răspuns la decizia SUA de a impune tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu. De asemenea, sursa a precizat că ZTE ar putea fi forţată să schimbe conducerea, printre alte penalităţi.

Ambele surse au declarat că acordul ar putea fi încheiat înainte sau în timpul unei călătorii pe care secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross, o va efectua săptămâna viitoare în Beijing pentru a ajuta la finalizarea unor înţelegeri comerciale mai ample cu scopul evitării unui război comercial.

ZTE, care este listată la bursă, dar al cărei principal acţionar este o companie deţinută de statul chinez, a fost penalizată pentru încălcarea unui acord din 2017, prin furnizarea ilegală de produse americane Iranului şi Coreei de Nord.