Ghinea îşi prezintă bilanţul pe 100 de zile de mandat. Cifrele spulberă toate acuzaţiile

Acuzat nu de puţine ori Cristian Ghinea a fost acuzat că face prăpăd în fruntea Ministerului Fondurilor Europene. Acum, tehnocratul şi-a pus pe masă bilanţul după 100 de zile de mandat, iar cifrele vorbesc de la sine.
Cristian Ghinea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.08.2016

Unul dintre cei mai contestaţi membri ai Cabinetului Cioloş - ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea - şi-a prezentat duminică, la Digi 24, bilanţul după 100 de zile de mandat, iar cifrele vehiculate spulberă toate acuzaţiile şi scenariile sumbre care s-au vehiculat pe tema absorbţiei fondurilor UE.

"Au intrat în ţară de când Dacian Cioloş este prim-ministru 3 miliarde de euro. Bani intraţi efectiv în ţară, absorbţie pe exerciţiul 2007-2013. Am ridicat rata de absorbţie cu 20%. 2,9 miliarde era la 31 iulie. 20% absorbţie salt de la 1 noiembrie până la 8 august anul acesta. Adică Ponta l-a lăsat la 58%, noi l-am dus încă 20% în plus", a declarat Cristian Ghinea, citat de News.ro.

Ministrului estimează că la finalul acestui an în România vor fi cheltuiţi 3,4 miliarde de euro din fonduri europene.

"Probabil că vor fi 3,4 miliarde (n.r. - euro) estimăm. Dar finalul lui 2016 nu este atât de importat cât e martie 2017. În martie 2017 este data la care ar trebui să închidem programele operaţionale 2007-2013. Scenariul pe care lucrăm acum e o rată de absorbţie de 80%. Deci să închidem pe 80% rata de absorbţie. Se poate face dacă păstrăm ritmul în care să emitem facturi la Comisia Europeană. Asta e pe închidere", a subliniat Cristian Ghinea.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, în acest moment ne aflăm între două exerciţii financiare, adică 2007-2013 şi 2014-2020.

"Pentru exerciţiul nou e important, şi proiecte lansăm şi de asta vă spun: sunt 13 miliarde lansate per total, dintre care 7 (n.r. - miliarde euro) de când am venit eu. Altele au fost lansate de doamna Aura Răducu, altele de Marius Nica, fostul ministru. Eu am reuşit să lansez şapte miliarde din 13", a explicat Cristian Ghinea.

În ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020, ministrul a precizat că România a atins 1%.

"Am atins 1% în august, dar media europeană e de 1,5%. (..) Ştiţi când au fost primele plăţi, rambursări de fapt? (...) Nimic nu ne împiedică să facem aceste proiecte din avansul de la Comisie. Avem 1,6 miliarde de euro de la Comisie pe care încă nu i-am consumat", a afirmat Cristian Ghinea.

Principala problemă cu care se confruntă ţara noastră în acest moment în ceea ce priveşte fondurile europene este, potrivit oficialului, acreditarea autorităţilor de management.

"Când termini acreditarea autorităţilor de management atunci începi să faci rambursări dincolo de avansul pe care îl avem deja în ţară. De asta eu spun că e o dispută pur politică şi artificială pentru că toate statele europene sunt în jur de 1% pentru ca toate sunt în proces de acreditare. Noi suntem în urmă cu procesul de acreditare. Până să vin eu au stat toţi zicând un fel de totul sau nimic. Facem toată acreditarea o dată, facem tot sistemul IT o dată. Se acumulau întârzieri", a mai punctat Cristian Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor