Ghenadi Onişcenko: Vizita experţilor ruşi în Moldova nu înseamnă că Rusia va permite comercializarea vinurilor moldoveneşti

Vizita experţilor inspecţiei sanitare ruse în Moldova nu înseamnă că imediat Rusia va permite comercializarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa sa. Şeful Rospotrebnadzorului, Ghenadi Onişcenko, a declarat pentru mass-media rusă: "Rusia va lua o decizie, ce paşi trebuie să întreprindă Moldova, dar nu v-a accepta comercializarea vinurilor moldoveneşti după întoarcerea la Moscova a experţilor care au fost în inspecţie la Chişinău".
(photos.com)
Tatiana Chiriac
11.10.2013

Vizita experţilor inspecţiei sanitare ruse în Moldova nu înseamnă că imediat Rusia va permite comercializarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa sa. Şeful Rospotrebnadzorului, Ghenadi Onişcenko, a declarat pentru mass-media rusă: "Rusia va lua o decizie, ce paşi trebuie să întreprindă Moldova, dar nu va accepta comercializarea vinurilor moldoveneşti după întoarcerea la Moscova a experţilor care au fost în inspecţie la Chişinău".

Potrivit "Infotag", medicul-şef sanitar al Rusiei a declarat că nu este vorba despre permiterea comercializării producţiei alcoolice din Moldova pe pieţele din Rusia, ci doar despre paşii care trebuie urmaţi pentru a ajunge la aceasta.

"Experţii au avut un scop concret. Întoarcerea acestora este planificată pe vineri. După aceasta poate fi luată decizia privind următorii paşi", a subliniat Onişcenko.

Anterior, Rospotrebnadzorul, care a sistat importul produselor alcoolice moldoveneşti pe data de 11 septembrie, învinuia Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM de faptul că nu întreprinde măsuri pentru crearea unui sistem naţional de control al calităţii producţiei.

Partea rusă insistă asupra creării unui sistem de stat de control al calităţii, în condiţiile în care ministerul a încredinţat acest control sectorului privat.

Până a fi pus embargo pentru producţia vinicolă din Moldova în martie 2006, Moldova exporta în Rusia peste 80% de vinuri şi divinuri. În 2012 exportul acestora s-a micşorat considerabil: exportul vinurilor a constituit 28%, iar al divinurilor 22%. Potrivit experţilor, sistarea exportului de vinuri în Rusia timp de un an, poate aduce Moldovei pierderi în valoare de $46-50 mil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor