Medicul sanitar şef rus, Ghenadi Onişenco, a anunţat că în cel mai scurt timp piaţa Rusiei se va deschide pentru vinurile moldoveneşti

(photos.com)

Medicul sanitar şef rus, Ghenadi Onişenco, a anunţat că în cel mai scurt timp piaţa Rusiei se va deschide pentru vinurile moldoveneşti. Potrivit "Infotag", care citează declaraţiile acestuia pentru presa rusă, săptămâna viitoare specialiştii din Rusia vor veni în Moldova pentru a verifica sistemul de control al calităţii vinurilor.

"În dependenţă de rezultatele inspecţiei vor fi stabiliţi termenii când producţia moldovenească de vin va ajunge pe piaţa rusă", a spus Onişenco, precizând că permisiunea va avea un caracter de lungă durată.

"În cazul în care Moldova va reuşi să realizeze la mijlocul toamnei deciziile pentru care se pregăteşte, atunci vom fi nevoiţi să revenim la varianta zero. Asta se explică prin faptul că în rezultat în economia RM, bazată pe agricultură, vor avea schimbări. Respectiv, chestiunea privind importul vinului va trebui examinată repetat, reieşind din noua situaţie economică în domeniul vinificaţiei RM", a spus Onişenco.

Acesta nu a precizat despre ce decizii este vorba, însă experţii consideră că acestea se referă la parafarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE. Anterior, Onişenco a menţionat că vinificatorii moldoveni nu vor avea acces pe piaţa rusă toţi odată.

Rospotrebnadzor a sistat importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă pe data de 11 septembrie, pe motiv că în vinuri a fost depistat un conţinut sporit de dibutilftalat.