Experţii: Vizita celor 28 de ambasadori ai UE la Chişinău reprezintă ... un semn de solidarizare împotriva presiunilor Rusiei
alte articole
Vizita celor 28 de ambasadori ai Uniunii Europene la Chişinău reprezintă un semnal de susţinere a parcursului european al Republici Moldova, dar şi un semn de solidarizare împotriva presiunilor Rusiei exercitate asupra Moldovei. De această părere este directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.
Potrivit "Infotag", expertul a amintit că pe data de 28 noiembrie la Vilnius va avea loc summit-ul Parteneriatului Estic, la care Moldova speră să parafeze Acordul de Asociere.
"După aceasta porneşte în fond numărătoarea inversă pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE care va prevedea şi regimul liberalizat de vize şi instituirea zonei de comerţ liber. În aceste condiţii, asupra Guvernului RM şi asupra ţării în general se exercită presiuni substanţiale din partea partenerului nostru strategic Federaţia Rusă pentru ca aceste acorduri să nu fie parafate şi semnate", a spus expertul, precizând că "aceste presiuni se exercită inclusiv prin impunerea restricţiilor la importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa F.Rusiei, decizie care are un vădit caracter politic".
În aceste condiţii, Arcadie Barbăroşie consideră că "partenerii europeni ai RM s-au aliat pentru a susţine RM împotriva acestei campanii de presiuni din partea Rusiei".
"Respectiv, vizita ambasadorilor UE face parte din această campanie de susţinere a aderării RM la UE. De asemenea, se cunoaşte că pe 4 octombrie la Chişinău începe Forumul societăţii civile a Parteneriatului Estic, eveniment important în prejma summit-ului de la Vilnius şi un motiv în plus pentru ca RM să-şi accelereze parcursul european", a conchis expertul.
Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, a relatat că "vizita ambasadorilor la Chişinău este un eveniment important, însă nu de amploarea delegaţiilor miniştrilor de externe care au venit la Chişinău acum trei ani atunci când a început povestea de succes a RM".
"Ambasadorii vin să se informeze la faţa locului despre felul cum progresează Moldova în direcţia integrării europene. Probabil, aceştia vor informa oficialii de la Bruxelles că Moldova merită să parafeze Acordul de Asociere la Vilnius", a spus expertul.
28 de ambasadori ai UE vin marţi seară la Chişinău. Diplomaţii vor sta în Republica Moldova o zi, timp în care vor avea întrevederi cu şeful statului şi alţi demnitari. Cei 28 de ambasadori fac parte din Comitetul politic şi de securitate al Uniunii Europene şi vor evalua modul în care se desfăşoară reformele din domeniile justiţie, afaceri interne, dar şi securitate.