Germania ar putea trimite trupe în Libia pentru o misiune de pregătire

Armata germană ia în considerare trimiterea de personal în Tunisia pentru a pregăti soldaţii libieni în următoarele câteva luni, conform unui raport. Misiunea urmăreşte să ajute la oprirea răspândirii activităţilor grupului jihadist Statul Islamic în Libia.
Personalul militar al detaşmentului 51 Immelmann la baza aeriană din Jagel, nordul Germaniei, 10 decembrie 2015.
Personalul militar al detaşmentului 51 Immelmann la baza aeriană din Jagel, nordul Germaniei, 10 decembrie 2015. (Captură Foto)

Între 150 şi 200 de soldaţi germani ar putea fi trimişi în curând în Tunisia, împreună cu personal militar italian, pentru a ajuta la pregătirea forţelor armate din Libia, a raportat sâmbătă ziarul german Der Spiegel.

Citând planurile interne ale armatei germane (Bundeswehr), Spiegel a susţinut că acţiunea va fi modelată după o misiune curentă desfăşurată de germani pentru pregătirea luptătorilor kurzi în nordul Irakului.

Ziarul german a declarat că scopul misiunii este acela de a instrui soldaţii libieni să lupte mai eficient împotriva grupului jihadist Statul Islamic, care exploatează situaţia haotică şi anarhică din ţara nord-africană pentru a ocupa teritorii. Misiunea va avea loc în Tunisia datorită nesiguranţei din Libia, mai susţine raportul.

Totuşi, Spiegel a precizat că o astfel de misiune va avea loc doar după ce forţele rivale politice din Libia vor forma un guvern de unitate. Delegatul special al ONU în Libia, germanul Martin Kobler, a reuşit recent să medieze un acord care prevede formarea unui astfel de guvern.

Ministerul german al Apărării a negat raportul. Totuşi, un purtător de cuvânt a susţinut că nu este momentul pentru speculaţii privind o desfăşurare militară, ci mai degrabă este momentul pentru negocieri diplomatice.

Libia se află într-o stare de haos politic şi violenţe de la alungarea de la putere a fostului dictator Moammer Gaddafi în 2011. Două guverne rivale şi mai multe facţiuni înarmate sunt implicate în prezent într-o luptă pentru putere, în timp ce Statul Islamic profită de faptul că în ţară nu este ordine şi lege.

Naţiunile occidentale şi-au amplificat eforturile de a lupta împotriva grupului jihadist, în special după atacurile soldate cu victime din 13 noiembrie 2015 din Paris, care ar fi fost revendicate de militanţi afiliaţi la Statul islamic. Grupul a ocupat deja teritoriii mari în Siria şi în nordul Irakului.