Guvernele rivale din Libia “pregătite să semneze un acord de pace”

Reprezentanţii grupărilor rivale din Libia au declarat duminică noaptea că doresc să semneze un acord de pace istoric, după ce puterile vestice au făcut apel pentru încetarea focului în războiul civil din ţară.
Secretarul american de stat John Kerry (st), ministrul italian de externe Paolo Gentiloni (centru) şi delegatul special al ONU Martin Kobler în timpul unei conferinţe de presă desfăşurata după o conferinţă de pace la Roma, 13 decembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.12.2015

Secretarul de stat american John Kerry a precizat că reprezentanţii celor două guverne rivale libiene au promis că vor semna miercuri în Maroc un acord care va duce la crearea unui guvern de unitate într-un interval de 40 de zile.

Kerry a condus conferinţa de pace de la Roma, care a avut loc duminică şi în cadrul căreia s-au întâlnit lideri din 17 ţări cu speranţa materializării unor negocieri conduse de ONU pe durata unui an întreg. Participanţii au promis o susţinere politică, economică şi în domeniul securităţii pentru un stat libian unificat.

“Am venit astăzi aici deoarece nu putem permite ca situaţia de faţă să continue”, a declarat Kerry la finalul discuţiilor, la care au participat şi 15 oficiali din diferite facţiuni libiene.

“Este periculos pentru viabilitatea Libiei, periculos pentru libieni şi, deoarece Daesh (sau Statul Islamic) migrează acolo, este periculos pentru toată lumea. Refuzăm să stăm şi să privim cum un gol este umplut de terorişti”, a mai adăugat secretarul american de stat, conform The Telegraph.

Libia a fost lovită de mai multe crize după înlăturarea de la putere a lui Moammer Gaddafi în 2011. Haosul creat de guvernele rivale a fost exploatat de Statul Islamic, care acum descrie Libia ca principala lor bază în afara teritoriilor ocupate în Irak şi Siria.

ONU plănuieşte crearea unui guvern de unitate naţională într-un interval de 40 de zile după semnarea acordului. Guvernul va urmări apoi să obţină asistenţă pentru securitate din partea elementelor din afară, în vederea reducerii conflictului, şi se va concentra pe oprirea răspândirii extremismului islamist.

Kerry a recunoscut că anumiţi jucători încearcă să obstrucţioneze încheierea unui acord, dar a insistat că majoritatea din cele două Parlamente libiene susţin planul şi “refuză să fie blocaţi de unul sau doi oameni”. În practică, cele două tabere s-au chinuit să atragă de partea lor aliaţii cheie, şi încercările anterioare de a pune capăt celor 4 ani de lupte din Libia au fost obstrucţionate de miliţii şi persoane puternice.

Grupurile politice libiene vor trebui ca până la începutul lunii februarie să formeze un consiliu prezidenţial, care va numi un Cabinet.

Paolo Gentiloni, ministrul italian de externe, a declarat că, dacă va fi implementat, planul va reprezenta “un punct de turnură într-o criză care s-a prelungit atât de mult timp”.

Italia a făcut presiunişi asupra altor ţări să se mişte mai rapid şi mai urgent în privinţa Libiei. Gentiloni a făcut apel pentru un “sprijin unanim din partea jucătorilor principali care au apărut astăzi”.

Oficialii britanici monitorizează consolidarea poziţiei Statului Islamic în Libia şi săptămâna trecută au existat sugestii în privinţa elaborării unor planuri pentru o posibilă intervenţie militară.

Tobias Ellwood, ministru britanic însărcinat cu probleme legate de Orientul Mijlociu, a cerut tuturor părţilor să semneze acordul miercuri şi să “unească interesele cetăţenilor din Libia, care doresc să trăiască în pace şi stabilitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor