Libia: Atac cu un camion capcană provoacă 65 de morţi la un centru de pregătire al poliţiei

Peste 60 de persoane au fost ucise de un camion plin cu explozibili, într-un atac care a vizat un centru de formare al poliţiei din oraşul libian Zliten.
Zeci de persoane au murit în urma unui atac cu un camion capcană în oraşul libian Zliten (în imagine).
Zeci de persoane au murit în urma unui atac cu un camion capcană în oraşul libian Zliten (în imagine). (Captură Foto)

Cel puţin 65 de persoane au fost ucise joi când un camion capcană a explodat la un centru de pregătire al poliţiei din oraşul libian Zliten, au anunţat oficiali locali şi surse ale spitalului.

Niciun grup nu şi-a asumat răspunderea pentru acest incident, care este unul dintre cele mai sângeroase atacuri ce au avut loc de când militanţii islamişti au început să îşi extindă prezenţa în haosul creat după prăbuşirea lui Moammer Gaddafi în 2011.

Primarul Miftah Hamadi, a susţinut că bomba a fost detonată în timp ce recruţii se adunau la centrul de poliţie din Zliten, un oraş de coastă situat între capitala Tripoli şi portul Misrata.

Martorii au declarat că rezidenţii au transportat victimele către spitalele din Misrata în ambulanţe şi autovehicule, multe dintre victime având răni provocate de şrapnel. Surse medicale au declarat că 65 de persoane au fost ucise, inclusiv câţiva civili, dar un oficial libian a declarat că numărul morţilor este cuprins între 50 şi 60, relatează Reuters.

De la revolta susţinută de NATO care a dus la înlăturarea de la putere a regimului Gaddafi, Libia a alunecat într-o criză tot mai amplă, cu două guverne rivale şi mai multe facţiuni armate angrenate în lupta pentru controlarea statului nord-african şi pentru bogăţia sa petrolieră.

În acest haos, grupul jihadist Statul Islamic şi-a extins puterea, ocupând oraşul Sirte şi lansând atacuri asupra câmpurilor petroliere. Luptătorii Statului Islamic au atacat în această săptămână două terminale majore folosite pentru exportul petrolului.

În februarie 2015, trei maşini capcană au fost detonate în oraşul estic libian Qubbah, ucigând 40 de oameni. Oficialii susţin că a fost vorba de un atac retaliatoriu faţă de loviturile aeriene egiptene asupra poziţiilor militanţilor islamişti.

Puterile occidentale fac presiuni asupra facţiunilor libiene să susţină un guvern de unitate naţională intermediat de NATO şi să se alăture forţelor ce luptă împotriva Statului Islamic. Dar acordul înfruntă mari provocări din partea mai multor facţiuni rebele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe