Genţile de lux produse în Spania, preferate în toată lumea (video)

Simona Milea
07.04.2016

alte articole

Genţi de lux din piele produse în Ubrique, Spania (Youtube.com)
Simona Milea
07.04.2016

Producătorii de genţi din Ubrique (Spania) sunt în plină creativitate. Acum 13 ani, producătorii din domeniul pielăriei au suferit cea mai mare criză, dar acum produsele lor sunt din nou extrem de căutate. Marile mărci de genţi de lux care, în 2003, au plecat în Asia (China) pentru a fabrica genţile, în toamna anului trecut s-au grăbit să se reîntoarcă în Ubrique.

José Pulido, preşedintele Asociaţiei locale de piele, a afirmat anul trecut: „între 2003-2015 am suferit o adevărată criză”, iar acum marile case s-au întors în locul din care au plecat.

Alfonso Morant, expert în domeniul industriei pielăriei, a declarat că „există peste 100 de mărci de nivel înalt ce produc în Ubrique”. Printre acestea sunt: Dior, Givenchy, Chanel, Carolina H., Comme Des Garcons, Jil Sander, Hackett, Alfred Dunhill etc., precum şi unele mărci din Italia, ţară care ocupă prima poziţie ca producător în Europa, ce şi-a transferat producţia proprie în Ubrique.

Pielea de caalitate superioară din Ubrique este cunoscută la nivel naţional şi internaţional, iar toate mărcile de lux au găsit în Ubrique locul unde se pot fabrica cele mai bune genţi, portofele, genţi de voiaj, curele etc., respectiv tot ce reprezintă marochinărie.

Faima rezultă din modul în care sunt executate produsele cerute: se menţine o tradiţie artizanală în secolul al XXI-lea, aceasta fiind principala lor direcţie.

„Companiile din top 10 mărci de lux pe plan mondial au revenit”, asigură Pulido. În Ubrique se fabrică 60% din producţia spaniolă de marochinărie - marea parte sunt genţi -, dar acesta nu este unicul loc, deoarece genţile sunt fabricate în număr mare şi în Barcelona, Rioja, Galicia şi Madrid.

Cum piaţa internă spaniolă a avut o pierdere foarte mare, vânzările în afara Spaniei au permis ca producţia să compenseze între 1.800-1.900 milioane de euro anual. Spania, ce exporta marochinărie în valoare de 419 milioane de euro în 2007, a înregistrat anul trecut o cifră dublă de afaceri, respectiv până la 841 milioane de euro. Cifra vânzărilor la genţi de lux a crescut, de asemenea, de la 194 la 462 milioane de euro, deci cu un procent de 138 %. Se crede că această creştere va continua, conform afirmaţiilor lui Fernando Gutierrez, secretar general - Patronatul sectorului de piele.

Revenirea în Europa

Motivul pentru care genţile de lux se fabrică din nou în Europa este că Spania este bine pregătită. „Industria noastră este cea mai bună din lume”, asigură Gutierrez, „doar Italia, care produce mai mult şi are mai multe mărci, se poate compara cu noi în privinţa calităţii”.

Javier Gallego, şeful Movex, centrul tehnologic al oraşului Ubrique, asigură că „avem un Know how ce a fost transmis din generaţie în generaţie”. Un designer ce creează modelele de genţi, portofele etc., în Ubrique, câştigă brut 1.250 de euro, în Maroc 1000 de euro, iar în Franţa şi Italia salariile sunt duble.

Aceste salarii par foarte ridicate în comparaţie cu ceea ce se plăteşte în Asia şi Turcia, astfel că industria spaniolă a trebuit să se specializeze în acest segment înalt. Este foarte dificil ca o geantă produsă în Ubrique să se poată vinde cu mai puţin de 350 de euro. Conform lui Gutierrez, „lanţurile spaniole de modă precum Inditex, Mango sau Cortefiel, nu fabrică cantităţi mari de marochinărie în Spania, fabricând aici doar când vor produsul repede”.

Produsele fabricate în Ubrique merg în Franţa în proporţie de 32% din producţia vânzărilor totale, în Italia 8,6 %, în Portugalia 8,2 %, Germania 4,9 %, urmează, Anglia, Japonia, SUA şi multe alte ţări.

Poşetele de lux se fabrică din nou în Europa datorită unor circumstanţe care au determinat plecarea lor din Asia. Calitatea care lasă de dorit, cultura de piraterie ce a devenit ceva normal în Asia, costurile pe care marile case trebuiau să le plătească, toate acestea au determinat ca fabricile să-şi închidă porţile şi să revină înapoi în Ubrique.

Pe de altă parte, clienţii de lux inclusiv asiaticii, când plătesc 1.000 euro pentru o geantă, doresc să scrie Made în Europa nu în China. În Asia mai apare o altă problemă, trebuie să produci în serie foarte mare, în timp ce la micile fabrici spaniole sunt pregătite multe modele în serii mici. Acesta este un mare avantaj: timpul pentru desen-fabricaţie şi livrare sunt mai mici, iar călătoriile echipelor de designeri şi control ale marilor mărci durează mai puţin şi sunt mai ieftine.

Pentru a fi la înălţimea exigenţelor, firmele producătoare au trebuit să revizuiască tot procesul de fabricaţie. În Ubrique, a fost înfiinţat în 2008 Centrul tehnologic Movex, iar anul trecut s-a inaugurat şcoala de artizanat a pielii, care a ajuns la a treia generaţie.

Fără marcă proprie

Unii experţi susţin că în Ubrique ar fi putut să se creeze o marcă proprie, pe când alţii răspund că este foarte dificil, pentru că marochinăria de lux este acaparată de marile case de modă.

„Aceste mărci de lux”, explică Pulido, „vând genţile cu 2.000- 3.000 de euro, iar în fabrică rămâne doar 10 %. Dar Ubrique nu se poate plânge, deoarece rata şomerilor este mică, iar 17.000 de persoane depind în mod direct sau indirect de acest sector.

Spania este al doilea mare producător de piele din Europa, după Italia. Între 2007-2014, exporturile au crescut de la 341 la 396 milioane de euro. Cea mai mare parte a acestei industrii se află în Catalonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor