Schimbare în moda italiană de lux: decizie istorică luată de Armani


Moda Armani "fur free"
Moda Armani "fur free" (Foto: Fur Free Alliance)

Angajamentul designerului şi al grupului său este de a utiliza numai material sintetic. Pentru moda italiană de lux este o schimbare relevantă.

Grupul Armani, în acord cu Fur Free Alliance, şi-a anunţat marţi, 22 martie, decizia de a nu mai folosi blănuri de animale în produsele sale. Începând cu sezonul de toamnă - iarnă 2016/2017, toate colecţiile grupului vor fi, prin urmare, "fur free".

"Progresul tehnologic realizat în ultimii ani - a declarat Armani - ne permite să avem alternative viabile care fac inutilă recurgerea la practici crude faţă de animale. Continuând procesul virtuos întreprins de mult timp, compania mea face un pas important, care reflectă o atenţie deosebită acordată problemelor delicate legate de protejarea şi respectarea mediului înconjurător şi lumii animale".

Decizia nu este o surpriză. Prin colecţia pentru bărbaţi prezentată la sfârşitul lunii ianuarie 2016, în Milano, Armani a trasat deja o linie clară: este posibil să se creeze articole elegante, de lux, moi ca o îmbrăţişare, articole de îmbrăcăminte de calitate, folosind blana ecologică. Sau poate că ar trebui să spunem: folosind doar blana ecologică este posibil să se creeze articole elegante, deoarece a demonstra că există eleganţă, stil şi rafinament purtând articole de îmbrăcăminte din pielea şi blana animalelor a devenit o sarcină imposibilă, dacă nu pentru toţi, cel puţin pentru o parte dintre consumatori.

Designerii pe calea faux fur

Sunt mulţi cei care au luat calea faux fur (blănuri false, ecologice), dar a-l regăsi printre ei chiar pe Armani, înseamnă două lucruri:

Blănurile ecologice s-au schimbat profund, devenind altceva în comparaţie cu cele care la atingere dădeau senzaţia supărătoare de sintetic, şi erau văzute în urmă cu câţiva ani doar în colecţii de foarte slabă calitate;

Acum nu mai există scuze cu adevărat: cei care iubesc blănurile, cărora le place să simtă moliciunea şi căldura lor, au o soluţie la înălţimea aşteptărilor, fără a fi nevoie să renunţe la nimic şi fără a fi nevoie să sacrifice animale.

Animal Free Fashion

„Anunţul companiei Armani arată în mod clar faptul că designerii şi consumatorii pot avea atât libertate creativă cât şi produse de lux, fără a recurge la cruzime faţă de animale. De decenii, Giorgio Armani a fost un trendsetter în lumea modei, iar declaraţia sa recentă este dovada că sensibilitatea şi inovaţia reprezintă viitorul acestui sector”, a comentat Joh Vinding, preşedinte al Fur Free Alliance.

„O decizie care face cinste casei de modă Armani şi întăreşte o cale deja trasată şi consolidată de LAV (Liga anti vivisecţie), în ani de campanii împotriva comercializării blănurilor naturale din întreaga lume, în favoarea modei etice, responsabile şi durabile, şi, prin urmare, fără a utiliza animale, spune Simone Pavesi, responsabilul LAV Moda Animal Free. Fanii stilului Armani vor fi încântaţi: o alegere de adevărat stil a "Regelui" modei, iubit şi apreciat peste tot în lume.

Un semnal clar pentru acest sector, de mult timp solicitat să treacă la o producţie fără vărsare de sânge, având în vedere că la nivel mondial sunt ucise în fiecare an, în jur de 95 de milioane de nurci şi vulpi şi alte animale pentru blană, Europa şi China fiind cei mai mari producători de blănuri la nivel mondial”.

LAV a lansat recent proiectul Free Fashion Animal (www.animalfree.info), prin care oferă o evaluare etică, specială, companiilor cu moralitate care s-au angajat să nu folosească materiale de origine animală: este vorba despre un proiect care confirmă interesul public în creştere spre produse de modă etice, relatează publicaţia Corriere Della Sera.

Alte branduri care au ales "Fur Free"

Alegerea lui Armani nu este cu siguranţă un incident izolat. Înaintea lui, şi întotdeauna în prima linie în ceea ce priveşte protecţia animalelor şi durabilitatea mediului, se află Stella McCartney, urmată de Hugo Boss, Tommy Hilfiger şi Calvin Klein, toţi certificaţi "fur free", dar şi mai multe linii de modă comerciale cum ar fi Zara, American Apparel, Bershka şi H&M, relatează dailygreen.it.