"Generozitate comunistă". Studenţi la medicină din Chişinău, imunizaţi cu vaccin chinezesc. Un "lot impunător" negociat cu Ciocoi
alte articole
Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, l-a primit vineri, 26 martie, în vizită pe Ambasadorul Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong. Cei doi oficiali au examinat situaţia epidemiologică actuală din Moldova, situaţie creată de răspândirea la nivel global a virusului Wuhan care provoacă infecţia Covid-19.
Întrucât situaţia pandemică este una îngrijorătoare în întreaga lume, în cadrul dialogului s-au purtat discuţii despre măsurile care ar fi necesare în perioada imediat următoare pentru a preveni răspândirea virusului pe teritoriul Republicii Moldova, una dintre cele mai eficiente metode fiind imunizarea populaţiei, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău.
Ambasadorul Chinei a vorbit despre experienţa ţării sale în toată această perioadă de pandemie, mai puţin însă, despre faptul că autorităţile chineze au ştiut despre răspândirea virusului cu mult timp înainte, dar au ascuns faptele, iar recent, în spaţiul public a apărut informaţia potrivit căreia Yu Qingming, secretar de partid şi CEO al Sinopharm Group Co., Ltd., a susţinut că directorii şi conducerea gigantului farmaceutic China National Pharmaceutical Group (CNPG), compania mamă a Sinopharm, au fost inoculaţi cu vaccinurile dezvoltate de grup încă din martie 2020.
De asemenea, Zhang Yinghong a declarat că Guvernul Chinei va dona Republicii Moldova "un lot impunător" de doze de vaccin anti-Covid. De menţionat este faptul că majoritatea „donaţiilor” oferite de China R.Moldovei în lupta cu pandemia au fost achitate ulterior de către autorităţile de la Chişinău şi întâmpinate la nivel oficial chiar pe aeroport, sau în faţa Ambasadei.
În context, precizăm că luni, 22 martie, în incinta Centrului de Medicină Tradiţională Chineză din Chişinău - unde Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) "Nicolae Testemiţeanu" a amenajat cel de-al doilea centru de vaccinare pentru studenţi, medici-rezidenţi şi personalul universitar - a fost lansat procesul de imunizare cu vaccinul BBIBP-CorV, produs de către Sinopharm Beijing Institute of Biological Products şi oferit R.Moldova de către Emiratele Arabe Unite.
Vaccinarea este benevolă şi se va efectua în baza buletinului de identitate şi a contului personal din Sistemul Informaţional de Management Universitar, a precizat administraţia Universităţii de Medicină din Chişinău, adăugând că vor fi vaccinaţi un număr de 1000 de medicinişti. În prealabil, beneficiarii se înregistrează electronic, completând un formular tipizat creat în acest scop.
Rectorul USMF, Emil Ceban, a declarat că „specialiştii din cadrul instituţiei noastre au analizat vaccinul BBIBP-CorV, oferit ţării noastre de Emiratele Arabe Unite, şi au constatat că este unul sigur şi are o eficacitate înaltă (79,3%) împotriva coronavirusului de tip nou. Pentru comparaţie, AstraZeneca are o eficacitate de 72%. De fapt, toate vaccinurile aprobate sunt sigure şi eficiente împotriva coronavirusului de tip nou. Zvonurile vizavi de calitatea unora dintre aceste seruri sunt incitate mai mult din considerente politice şi provoacă dezinformarea populaţiei. Noi, medicii, cunoaştem cel mai bine că doar prin vaccinare vom putea depăşi această criză de sănătate publică şi suntem cei mai indicaţi să demonstrăm lumii întregi deschiderea şi susţinerea imunizării”.
Vaccinul BBIBP-CorV este aprobat în peste 20 de ţări ale lumii, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Argentina, Serbia, Ungaria etc. Totuşi, acesta se află abia în proces de aprobare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după ce ar fi trecut toate cele trei etape de evaluare.
Menţionăm că, potrivit lui David Asher, fost anchetator principal al dosarului COVID-19 la Departamentul de Stat al SUA, virusul Wuhan care a provocat pandemia COVID-19 ar putea fi rezultatul unei scurgeri a unei arme biologice în China.
„Ar putea fi un vector militar care a luat-o razna - să nu fi fost scurs în mod deliberat, ci să fi fost în curs de dezvoltare şi să fi scăpat cumva”, a declarat Asher pe 12 martie, în timpul unei discuţii la celebrul centru de reflecţie Hudson Institute.