Aniversare roşie. Igor Dodon, către Xi Jinping: R.Moldova are un „interes profund” de a accelera cooperarea cu China

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Cu ocazia sărbătoririi a 71 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, preşedintele Igor Dodon a transmis omologului său Xi Jinping un mesaj de felicitare, reiterând „interesul profund” al Republicii Moldova de a accelera cooperarea cu China în diferite domenii, în special care ţin de comerţ şi investiţii.

Şeful statului a menţionat că în prezent se avansează spre încheierea unor acorduri importante: de liber schimb şi de călătorii fără vize, care vor permite extinderea schimburilor comerciale şi valorificarea circuitului economic şi umanitar în cadrul „Drumului Mătăsii”.

De menţionat, că megaproiectul chinez Iniţiativa Centura şi Drumul (ICD) care nu este planificat să treacă prin R. Moldova, cunoscut şi sub numele de “Noul Drum al Mătăsii”, a fost anunţat în urmă cu 7 ani de preşedintele comunist Xi Jinping şi acoperă 152 de ţări din Europa, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.

Se aşteaptă ca ICD să amplifice comerţul global în mod semnificativ şi să înlocuiască Statele Unite cu China ca principal partener politic şi economic în toate ţările vizate.

De când a fost lansată în 2013, Iniţiativa Centura şi Drumul a creat nemulţumiri că aceasta generează datorii imense, guvernele rămânând îndatorate Beijingului. Unele naţiuni, precum Malaezia, au renunţat la intenţia de a se alătura proiectului.

La rândul ei, UE şi-a exprimat temerile că proiectele de construcţii chineze utilizează practici de afaceri neadecvate, în care majoritatea firmelor implicate sunt susţinute de guvernul comunist. De asemenea, UE critică faptul că Beijingul forţează firmele străine să renunţe la secrete comerciale pentru a putea face afaceri în interiorul Chinei.

În plus, criticii sunt îngrijoraţi că ICD ar putea ajuta statul comunist chinez să îşi extindă influenţa obţinând controlul asupra unor tehnologii şi infrastructuri critice.

Statele Unite au criticat în mod special decizia Italiei de a semna un memorandum de înţelegere pentru participarea la proiect, fiind primul stat membru al G7 care a făcut acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe