BBC: India descoperă propria sa tulpină dublu-mutantă

.
. (pixabay.com)

În urma unei serii de rapoarte care avertizează despre tulpini de COVID mutante identificate pentru prima dată în Brazilia, SUA şi în alte zone, răspândindu-se în America Latină, SUA şi Europa, oamenii de ştiinţă din India au identificat o tulpină pe care au descris-o ca „dublu-mutantă” a virusului Wuhan, acum omniprezent, arată BBC.

Tulpina „dublu-mutantă” a fost identificată împreună cu alte 770 de tulpini, culese din probe colectate în 18 state indiene. Din cele 10.787 de probe colectate, 736 au dat rezultate pozitive la varianta din Marea Britanie, 34 la varianta din Africa de Sud şi una pentru varianta braziliană.

O tulpină „dublu-mutantă” este un rezultat al unei duble mutaţii, care poate face tulpina atât mai infecţioasă cât şi mai virulentă. O dublă mutaţie în zonele cheie ale proteinei Spike a virusului Wuhan poate creşte aceste riscuri şi poate permite virusului să scape de barajul sistemului imunitar, devenind, astfel, mai infecţios. Proteina Spike este partea pe care virusul o foloseşte pentru a penetra celulele umane.

Citiți și Australia renunţă la un vaccin anti-COVID după ce testarea dă rezultate fals pozitive pentru virusul de HIV

Guvernul a declarat că o analiză a probelor colectate din vestul statului Maharashtra din India arată „o creştere a fracţiunii de probe cu mutaţiile E484Q şi L452R”, comparativ cu decembrie anul trecut.

„Astfel de mutaţii [duble] conferă evadarea imunitară şi o infectivitate crescută”, a declarat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Specialiştii indieni consideră că „ar putea exista o linie separată care se dezvoltă în India, cu mutaţiile L452R şi E484Q reunite”.

Dar guvernul a negat că creşterea numărului de cazuri ar fi legată de mutaţii. "Deşi variante îngrijorătoare şi o nouă variantă dublă mutantă au fost găsite în India, acestea nu au fost detectate în număr suficient de mare pentru a stabili o relaţie directă sau pentru a explica creşterea rapidă a numărului de cazuri în unele state."

Citiți și Virusul Wuhan dezvoltă tentacule cu care infectează masiv celulele aflate în proximitate

Se aşteaptă ca Institutul Serum din India să joace un rol major în aprovizionarea lumii cu suficiente doze de vaccin anti-COVID pentru a vaccina întreaga populaţie a planetei. Dar, având în vedere creşterea îngrijorătoare a numărului de cazuri, statele indiene au început deja să reintroducă restricţii, inclusiv carantine şi blocaje pe perioade ale zilei, pentru a controla răspândirea virusului.

Cel puţin două oraşe importante, capitala Delhi şi centrul financiar Mumbai, au impus teste rapide aleatoare pe aeroporturi, gări, centre comerciale şi alte zone aglomerate.

Un consorţiu format din 10 laboratoare naţionale care lucrează cu guvernul Indiei a declarat săptămâna aceasta că vor monitoriza noua variantă dublă, care a fost observată în statul Mahahrashtra. Deşi oamenii de ştiinţă au spus că niciuna dintre variante nu pare să circule suficient de larg încât să provoace creşterea numărului de cazuri, au solicitat autorităţilor să intensifice testarea şi să se asigure că noile cazuri cauzate de tulpină sunt rapid izolate.

Citiți și Virusul Wuhan foloseşte acelaşi mecanism de a scăpa de imunitatea organismului ca virusul HIV [studiu]

În ceea ce priveşte restrângerile libertăţii de mişcare impuse pentru a stăvili focarul de virus Wuhan, sute de mii de indieni le-au ignorat săptămâna trecută, când au ieşit pentru a celebra sărbătoarea Holi, care anunţă venirea primăverii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură