General libanez: Statul Islamic vrea să transforme Libanul în al doilea Irak
alte articole
Mişcarea ultra-violentă, Statul Islamic, a capturat un oraş libanez de graniţă şi dezlănţuie un război sectar între suniţi şi şiiţi la scară naţională în Liban asemănător celui din Irak, a avertizat un comandant al armatei, potrivit Reuters.
Generalul Jean Kahwaji a anunţat că radicalii islamişti, care luptă în războaiele din Irak şi Siria, reprezintă o „ameninţare gravă” la adresa Libanului, care este răvăşit de războiul civil din 1975-1990 şi de conflictul actual din Siria.
„Armata i-a lovit şi continuă să le distrugă planul”, a declarat Kahwaji. Cel puţin 37 de soldaţi aflaţi sub conducerea generalului au fost capturaţi sau ucişi în bătălia dată pentru oraşul de graniţă, Arsal. „Dar asta nu înseamnă că povestea s-a încheiat”.
„Ei s-ar putea gândi la un alt plan şi ar putea încerca să provoace lupte între suniţi şi şiiţi la o dată ulterioară”, a declarat Kahwaji.
Atacul din 2 august a marcat cea mai serioasă răspândire în Liban a războiului civil din Siria, reprezentând primul caz când un invadator străin a capturat teritorii libaneze după conflictul dintre Israel şi Hezbollah, din 2006.
Întăriţi de conflictele din Siria, insurgenţii sunt membri ai grupărilor radicale sunite afiliate Statului Islamic, care a capturat teritorii vaste în Siria şi Irak. Înaintarea grupului s-a accelerat de la capturarea oraşului irakian Mosul, în iunie.
Zeci de militanţi au fost ucişi, în Arsal, în timpul conflictului lung de cinci zile cu armata libaneză, potrivit estimărilor armatei. Militanţii s-au retras în zona de graniţă muntoasă, joi, luând cu ei 19 soldaţi captivi.
Kahwaji a explicat că scopul radicalilor islamişti a fost să transforme oraşul sunit, Arsal, într-o poziţie din care să poată avansa atacuri asupra satelor şiite, provocând o „furtună sectară”, care poate distruge Libanul.
„Luptele din Irak s-ar muta în Liban – 100%”, a declarat Kahwaji.
Generalul a declarat că aprecierile sale se bazează pe mărturiile unui comandant islamist a cărui capturare, pe 2 august, a provocat conflictele din Arsal. Comandantul, Emad Gomaa, „perfecţiona” planul de atac al grupărilor islamiste în momentul în care a fost arestat, a precizat Kahwaji.
Gomaa este un membru al Frontului al-Nusra, o ramură afiliată Al-Qaeda, care şi-a declarat recent loialitatea faţă de Statul Islamic, a adăugat generalul.
Mărturiile extrase de la comandantul islamist au dus la arestarea mai multor militanţi în diferite părţi ale Libanului, a precizat generalul.
„Ar mai fi rămas un stat? Este o luptă pentru supravieţuirea entităţii libaneze”, a afirmat acesta.
Tensiunile dintre şiiţii şi suniţii libanezi au atins deja cote foarte ridicate, exacerbate şi de rolul jucat de puternicul grup şiit, Hezbollah, care luptă alături de forţele preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, în Siria.
Suniţii libanezi susţin pe scară largă ofensiva împotriva şiitului Assad. Libanul găzduieşte acum aproximativ 1,6 milioane de refugiaţi sirieni, majoritatea suniţi.
Chiar dacă arsenalul său este mai puternic decât cel al armatei libaneze, Hezbollah nu s-a implicat în bătălia de la Arsal, îngrijorată că ar putea amplifica luptele sectare într-o ţară lovită deja de atacuri sinucigaşe, conflicte şi atacuri cu rachete legate de războiul sirian.
Sosirea steagului negru al Statului Islamic la graniţa nord-estică a provocat panică în ţara care găzduieşte mai multe grupuri religioase, mai ales după ce mişcarea radicală i-a crucificat şi decapitat pe mulţi dintre oponenţii săi.
Kahwaji a anunţat: „Dacă lumea şi oamenii vor renunţa, atunci steagul negru va sosi în Liban. Dar oamenii sunt cu armata şi nu-i vor lăsa să ajungă aici”.