SUA retrage susţinerea acordată premierului Maliki şi înarmează kurzii

Luni, secretarul american de stat, John Kerry, a retras susţinerea oferită premierului irakian Nouri al-Maliki, în timp ce mai multe state au început să furnizeze armament forţelor kurde, relatează Bloomberg.
Grănicer irakian kurd, păzeşte populaţia din Ninive, 11 iunie 2014 (SAFIN HAMED/AFP/Getty Images)
P. P.
12.08.2014

Luni, secretarul american de stat, John Kerry, a retras susţinerea oferită premierului irakian Nouri al-Maliki, în timp ce mai multe state au început să furnizeze armament forţelor kurde, relatează Bloomberg.

Tot luni, Statul Islamic – gruparea ultra-violentă care a capturat nordul Irakului – a reuşit să ocupe un oraş la nord-est de Bagdad.

Armele sunt furnizate kurzilor din diferite surse, potrivit oficialilor americani, care au refuzat să dezvăluie rolul Statelor Unite. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a convocat miniştrii europeni la o întâlnire pentru a discuta furnizarea de armament.

Kerry a anunţat că Statele Unite îl susţin pe preşedintele irakian, Fouad Masoum, şi i-a transmis lui Maliki să nu interfereze cu procesul politic, precizând că nu se află printre cei trei candidaţi doriţi de irakieni în postul de premier.

„Stăm fermi în spatele preşedintelui”, Fouad Masoum a declarat Kerry în Sydney. „El răspunde de respectarea constituţiei Irakului, el este preşedintele ales. În acest moment Irakul a comunicat clar că doreşte o schimbare”.

Tensiunile politice afectează încercările militare de a opri înaintarea grupării extremiste care a răvăşit nordul ţării şi a atras atacurile aeriene ale Statelor Unite. Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că Statele Unite vor oferi asistenţă suplimentară pentru respingerea forţelor Statului Islamic doar în cazul în care Bagdadul va forma un guvern atotcuprinzător, care nu marginalizează minorităţile.

Atacurile americane

În timp ce atacurile aeriene americane au oprit avansul Statului Islamic în nord, grupul încă deţine teritorii vaste în Siria şi Irak, incluzând baraje, baze militare şi cel mai mare oraş din nordul Irakului.

După retragerea militanţilor radicali, forţele kurde au capturat oraşele Makhmour şi Gwer, localizate la sud de Erbil.

Aproximativ 20.000 de irakieni blocaţi în regiunile montane au fost salvaţi şi duşi într-o zonă controlată de kurzi, a anunţat CNN.

Totuşi, oficialii americani au anunţat că Statele Unite, Turcia, Iordania, Franţa, Marea Britanie şi statele din Golf au discutat despre modul în care îi vor înarma pe kurzi, şi că o parte din armament a fost deja furnizat.

Departamentul american al Apărării furnizează kurzilor arme numai prin intermediul guvernului irakian, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. Acesta a refuzat să precizeze dacă agenţiile americane furnizează asistenţă directă kurzilor.

Forţele kurde s-au declarat surprinse de armamentul sofisticat folosit de Statul Islamic, a declarat Fabius.

„Într-un mod sau altul, trebuie să vedem cum furnizăm armament într-un mod sigur astfel încât ei să se poată apăra şi să contraatace”, a declarat Fabius. „Vom vedea în următoarele zile, în cooperare cu europenii”.

Şeful UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a cerut o întâlnire a miniştrilor de Externe, precizând că preşedintele guvernului regional kurd, Massoud Barzani, a cerut arme şi muniţie.

Franţa şi Marea Britanie au furnizat ajutor umanitar în timpul weekendului.

Trei candidaţi

În Bagdad, al-Maliki a ignorat cererile Statelor Unite de a se retrage în linişte iar în timpul nopţii a mobilizat forţe de ordine pe străzile oraşului, multe dintre ele fiind masate în Zona Verde, unde sunt localizate clădirile guvernului şi ambasada americană.

Demonstraţia de forţă a lui Maliki a venit după ce acesta a sfidat eforturile parlamentarilor de a pune presiune pe el astfel încât să renunţe la încercarea sa de a obţine un al treilea mandat. În jurul casei preşedintelui Masoum a fost mobilizat un număr mare de forţe de securitate.

Kerry a anunţat că procesul de formare a guvernului este critic pentru stabilitate şi calm.

„Speranţa noastră este că Maliki nu va agita spiritele”, a declarat Kerry. „O chestiune pe care trebuie să o cunoască toţi irakienii: orice acţiune care se abate de la procesul constituţional legitim, care este în desfăşurare şi asupra căruia se lucreză în acest moment, nu va avea aproape niciun fel de sprijin internaţional.”

Maliki este acuzat de politicienii kurzi şi suniţi, cât şi de unii dintre foştii aliaţi şiiţi, că a format un guvern dezbinător, sectant, care alimentează susţinerea Statului Islamic.

„Fiecare zi care trece întăreşte mâna lui Nouri al-Maliki”, a declarat Kenneth Pollack, un membru marcant al Centrului pentru Politica Orientului Mijlociu din cadrul Instituţiei Brookings din Washington. „Jocul său este acela de a tergiversa lucrurile şi de a demonstra că nimeni altcineva nu poate fi premier”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor