Gazprom ia în considerare vânzarea participaţiei sale în conducta de gaze britanico-belgiană

Comitetul de conducere al Gazprom Neft va lua în considerare vânzarea pachetului său de acţiuni deţinut la operatorul de gaz britanico-belgian Interconnector UK Ltd, conform unor rapoarte care citează documente publicate luni de compania rusă.
Birourile celei mai mari companii de gaz din lume, Gazprom (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.11.2015

Gazprom a cumpărat o parte din conductă – una dintre cele două conducte de gaz care leagă Marea Britanie de Europa continentală – în decembrie 1994.

Compania, care îşi are sediul în Moscova şi furnizează mai puţin de o treime din gazele naturale ale Europei, va lua în considerare această vânzare în cadrul unei întâlniri în 30 noiembrie. Totuşi, compania nu a clarificat dacă pachetul său de acţiuni va fi vândut unei entităţi din afară sau unei alte unităţi Gazprom.

Conducta transportă gaz în principal spre Marea Britanie şi Belgia. Legătura are o capacitate de a transporta anual 25,5 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (LNG) spre Marea Britanie şi 20 de miliarde de metri cubi spre Belgia.

Compania italiană Snam şi compania belgiană Fluxys deţin majoritatea acţiunilor în această conductă, conform website-ului Interconnector. În acelaşi timp grupul de investiţii Caisse de Depot et Placement du Quebec (sau CDPQ) deţine şi controlează 33,5% din conductă, conform International Business Times.

“Luăm în considerare o creştere a numărului de acţiuni deţinute în Interconnector UK şi avem în vedere dezvoltarea poziţiei noastre ca un punct de legătură pentru gazul internaţional care curge în Europa”, a declarat Laurent Remy, purtător de cuvânt al Fluxys, într-un email către Bloomberg.

Conform Bloomberg, care a citat un raport anterior al companiei, directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit cu directorul executiv de la Fluxys, Walter Peeraer în luna octombrie, pentru a discuta despre rute de gaz rusesc prin Belgia şi despre alte proiecte posibile.

Între timp, în ceea ce priveşte veniturile, Gazprom a anunţat o scădere a veniturilor sale faţă de anul trecut, în ciuda faptului că producţia a crescut în primele nouă luni ale acestui an, conform rapoartelor publicate luni.

Gazprom, care este susţinută de statul rus, fiind cea mai mare companie producătoare de gaze a Rusiei, a suferit mari pierderi începând cu 2008, conform rapoartelor. Dacă în mai 2008 compania a ajuns la venituri record de 367 miliarde de dolari, în august 2015 a înregistrat doar 51 de miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia plănuieşte să îşi tripleze vânzările de LNG pe piaţa globală şi să dezvolte cooperarea în privinţa livrărilor de gaze către ţările asiatice, conform agenţiei de ştiri ruseşti TASS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor