Gazpromia: 98% din profiturile companiilor ruseşti provin din energie

Rusia arată tot mai mult ca o ţară africană. Un studiu realizat de o agenţie rusă de ştiri, arată că trei companii din sectorul energetic – Gazprom, Lukoil şi Rosneft – sunt responsabile pentru 98% din profiturile marilor companii ruseşti în 2014.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
26.09.2015

Companiile petroliere şi de gaz au adus 98% din toate profiturile obţinute de marile firme ruseşti în 2014, conform unui nou clasament care arată că eforturile de a renunţa la dependenţa Rusiei de exporturile energetice sunt departe de a-şi atinge obiectivul, conform Moscow Times.

O listă întocmită de agenţia de ştiri RBC cuprinsând cele mai mari 500 de companii ruseşti – ale căror venituri combinate au ajuns la 77% din producţia economică a ţării – a evidenţiat faptul că datoriile lor nete combinate au crescut cu aproximativ două cincimi, la 15,9 trilioane de ruble (283 miliarde de dolari, conform ratei de schimb de la sfârşitul anului 2014), o sumă cu puţin mai mare decât întregul buget federal rus pentru acel an.

Constatările subliniază efectul pe care îl are rubla slăbită asupra companiilor. O parte semnificativă a datoriei corporatiste ruseşti este denominată în valută străină, pe care băncile o împrumută în mod tipic la rate mai mici ale dobânzii decât în cazul rublelor, în timp ce petrolul şi gazul sunt exportate în mare parte în dolari americani. Rubla a scăzut cu peste 40% în faţa dolarului în ultimul an.

Clasamentul RBC evidenţiază de asemenea eşecul Rusiei de a-şi diversifica economia şi de a se îndepărta de vânzările energetice – un lucru pentru care ţara plăteşte acum. Economia rusă a înregistrat creşteri anuale de aproximativ 7% în anii 2000, când preţurile la petrol se aflau în creştere. Dar aceste preţuri au scăzut de la 115 dolari pe baril în vara trecută la mai puţin de 50 de dolari pe baril, provocând o recesiune adâncă şi forţând guvernul rus să reducă puternic cheltuielile.

Trei companii din sectorul energetic au condus în clasamentul RBC publicat în această săptămână. Compania de stat Gazprom, care reprezintă aproximativ 8% din PIB-ul ţării, a obţinut anul trecut venituri de 5,5 trilioane de ruble (143 miliarde de dolari la ratele de schimb valutar medii din 2014), o creştere cu 7% faţă de 2013, conform RBC.

Lukoil, o companie petrolieră privată, a înregistrat o creştere a veniturilor cu 24% în 2014, ajungând la 4,7 trilioane de ruble (122 miliarde de dolari), în timp ce compania rivală de stat Rosneft a înregistrat o creştere a veniturilor cu 16%, ajungând la 3,7 trilioane de ruble (96 miliarde de dolari).

Alte două companii de stat au intrat în top 5: Sberbank, cu venituri în valoare de 2,15 trilioane de ruble (56 miliarde de dolari) şi Căile Ferate ale Rusiei, înregistrând o creştere a veniturilor de 1%, ajungând la 1,8 trilioane de ruble (47 miliarde de dolari).

RBC a descoperit că firmele conectate la sectorul energetic au obţinut împreună profituri de aproximativ 2 trilioane de ruble (52 miliarde de dolari), comparativ cu profiturile de doar 47 milioane de ruble obţinute de toate celelalte companii la un loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor