Gălbenelele şi frumuseţea
alte articole
Gălbenelele (Calendula officinalis), fac parte din plantele care ocupă un loc privilegiat încă din antichitate, fiind recunoscute pentru proprietăţile calmante, anti-inflamatoare şi astringente. Culorile vii de galben şi portocaliu ale petalelor provin din nouăsprezece carotenoide diferite, având proprietăţi anti-oxidante puternice.
În antichitate, gălbenelelor li s-au atribuit proprietăţi magice. Egiptenii foloseau gălbenelele la rejuvenarea pielii. Grecii şi romanii o foloseau în diferite garnituri culinare. În India, din antichitate şi până în prezent, gălbenelele au fost şi sunt folosite în ghirlande pentru nunţi şi alte ritualuri religioase, atribuindu-i putere de protecţie şi profeţie.
Gălbenelele au un spectru extrem de variat de folosire: în tratamente naturiste şi homeopatice, în bucătărie la diferite garnituri, în grădinile de legume ca insecticid natural pentru îndepărtarea diverselor insecte şi dăunători, până la purificarea solurilor infectate cu cadmiu.
Iată câteva soluţii practice de folosire a acestei plante medicinale excepţionale:
Alifia de gălbenele
În tratamentul pielii, alifia de gălbenele este recunoscută pentru efectele benefice în reducerea liniilor fine şi îmbunătăţirea elasticităţii pielii, fiind cunoscute că măresc producţia de colagen şi accelerează generarea celulelor, menţin tonusul pielii, şi ajută la întârzierea formării ridurilor. De asemenea vindecă pielea uscată, crăpată şi ameliorează pruritul, catifelează pielea aspră şi netezeşte tenul.
În cazul petelor de pe piele, rezultate în urma contactului cu substanţe chimice sau a leziunilor provocate de radiaţii, se recomandă folosirea alifiei de gălbenele. Aplicată pe zonele afectate de două ori pe zi, această miraculoasă cremă ajută la recăpătarea pigmentaţiei normale. În cazul pacienţilor supuşi la radiaţii s-a constatat ameliorarea durerilor, cât şi reducerea leziunilor ca dimensiuni şi frecvenţa.
În alăptare, pentru împiedicarea apariţiei crăpăturilor şi a inflamaţiilor sânilor, infecţia sfârcurilor,sau pentru ameliorarea durerilor de sâni care apar în timpul alăptării, se recomandă, ca după fiecare alăptare, să se ungă sânii cu alifie de gălbenele (în special în zona areolei mamare)
Modul de preparare:
1/2 kg de untură de porc proaspătă, de preferat făcută din osânza pentru că e mai fină
Doi pumni buni de flori de gălbenele culese după ce a trecut roua
150 grame ceară naturală de albine, fără niciun fel de aditivi (opţional)
Untura se aduce la punctul de fierbere, apoi se toarnă peste florile puse în prealabil într-un vas care se poate pune pe foc. Se lasă să stea la macerat până a doua zi, apoi se reîncălzeşte la foc mic până când untura ajunge din nou la punctul de fierbere. Se dă deoparte şi se lasă să continue macerarea până în ziua următoare. A treia zi, se încălzeşte din nou apoi se ia de pe foc. Se strecoară gălbenele, după care, cât este încă fierbinte se adaugă bucăţile de ceară. Se amestecă cu o lingură de lemn până când crema se omogenizează şi începe să se îngroaşe. Se dă de-o parte, iar când începe să se solidifice, dar e încă fluidă, se toarnă în borcănaşe mici cu capac.
Uleiul de gălbenele
Printre altele, uleiul de gălbenele se foloseşte pentru reducerea daunelor provocate de expunerea prelungită la soare. Acesta accelerează vindecarea pielii şi reduce senzaţia de durere şi usturime.
Pentru tratamente faciale, se amestecă părţi egale de miere şi ulei de gălbenele. Opţional se poate adăuga şi o linguriţă de ulei de vitamina E. Amestecul obţinut se ţine în frigider.
Modul de preparare:
Ulei de măsline/ de migdale/ de floarea soarelui sau de şofran presat la rece şi fără aditivi
Flori uscate de gălbenele
Într-un borcan de sticlă cu capac, se toarnă 4 părţi de ulei pentru o parte de flori uscate. Borcanul se ţine la un loc călduros timp de 10 -14 zile, amestecând zilnic. Ar trebui să observaţi că după câteva zile uleiul începe să ia culoarea şi aroma florilor. După două săptămâni, uleiul se strecoară prin tifon şi se păstrează într-un loc rece, uscat.
Tinctura de gălbenele
În cazul rănilor sau arsurilor uşoare, se folosesc compresele cu tinctura de gălbenele diluată cu apă distilată (în proporţie de 1 la 3). Tinctura de gălbenele măreşte viteza de vindecare, previne infecţia, ajutând la cicatrizarea estetică a leziunilor pielii.
Pentru tratamentul contuziilor (vânătăilor) se foloseşte tinctura şi alifia de gălbenele. În primele două zile, se aplică pe locul afectat comprese cu tinctura de gălbenele. În lipsa tincturii se pot aplica cataplasme cu flori de gălbenele. Pot fi folosite cu succes şi florile rămase de la prepararea alifiei. Având un efect de calmare a durerii, se ţin cât mai mult timp posibil. În următoarele zile, locul afectat se unge cu cremă de gălbenele. Timpul de vindecare va fi mai redus, contuzia se va retrage mai rapid.
Cataplasmele din flori sau tinctură, sunt eficiente la tratarea rănilor care se vindecă greu, precum ulceraţiile varicoase, tumori canceroase, plăgi cu puroi, degerături şi acnee.
Infecţii cu ciuperci parazite (piciorul de atlet, Candida albicans, Escherichia coli şi eczeme etc.) - se aplică comprese cu tinctura de gălbenele pe locul afectat, timp de o oră, de trei ori pe zi, pe o perioadă de doua săptămâni sau până la vindecare completă.
Modul de preparare:
1 parte flori de gălbenele uscate la 2 părţi de apă distilată şi 8 părţi de alcool sau
1 parte flori proaspete la 10 părţi de alcool
Florile uscate se pulverizează într-un vas de porţelan sau se dau prin râşnită, apoi se pun într-un borcan de sticlă cu capac. Se amestecă apa cu alcoolul şi se toarnă peste pulberea de flori, după care se închide capacul. În cazul în care folosim flori proaspete, acestea se pun într-un borcan, după care se toarnă alcoolul.
Se agită de două ori pe zi, şi se ţin la macerat timp de două săptămâni. Lăsaţi apoi borcanul nemişcat o zi, pentru decantarea pulberii de flori, după care turnaţi tinctura într-o sticlă. În scopuri terapeutice, se pot folosi 1 la 2 ml de trei-patru ori pe zi.
Ceaiul de gălbenele
Ceaiul de gălbenele se foloseşte în dismenoree, având proprietatea de a calma durerile menstruale. De asemenea, este bun adjuvant în cazul persoanelor anemice. În hepatita acută (virotică) se foloseşte ca depurativ al sângelui. Este un bun remediu pentru infecţii urinare şi cistită.
De asemenea se mai recomandă pentru gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistită, inflamaţii ale colonului, hemoroizi, sau ca vermifug.
Pentru reducerea inflamaţiei gingiilor, vindecarea mai rapidă a infecţiilor şi prevenirea sângerării gingiilor, cât şi pentru tratarea aftelor bucale, se recomandă clătirea gurii de 3-4 ori pe zi cu infuzie de gălbenele.