Cremele de protecţie solară pot cauza cancer

Se apropie perioada odihnei şi vacanţei de vară şi ce poate crea condiţii optime de relaxare, decât nisipul moale, o adiere de vânt, lumina soarelui şi apa rece? Pentru a obţine un bronz uniform şi o protecţie maximă, alegeţi cu grijă produsele de protecţie solară, pentru că unele din componentele acestora vă pot face mai mult rău decât bine.
(photos.com)
Kirill Belan
16.05.2012

Se apropie perioada de odihnă şi a vacanţei de vară şi  în acest sens, condiţii optime de relaxare pot crea nisipul moale, o adiere de vânt, lumina soarelui şi apa rece. Pentru a obţine un bronz uniform şi o protecţie maximă, alegeţi  cu grijă produsele de protecţie solară, pentru că unele din componentele acestora vă pot face mai mult rău decât bine.

Cercetările efectuate de medicii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Missouri, sugerează că interacţiunea luminii solare cu oxidul de zinc - o componentă comună a multor produse de protecţie solară – cauzează apariţia radicalilor liberi. În rezultatul reacţiei chimice dintre oxidul de zinc şi lumina solară apar molecule extrem de active şi instabile, care pot afecta celulele şi ADN-ul. Aceasta, la rândul său, creşte riscul apariţiei cancerului de piele. Cu cât este mai prelungită expunerea oxidului de zinc la lumina soarelui, cu atât este mai mare şansa de deteriorare a celulelor umane.

Oamenii de ştiinţă au plasat celulele umane pulmonare într-o soluţie ce conţine nanoparticule de oxid de zinc, care reacţionează la lumină. Comparând starea acestor celule cu celulele grupului de control, cercetătorii au descoperit că în urma contactului cu lumina, celulele plasate în oxid de zinc, au suferit multiple leziuni. În rezultatul expunerii la razele ultraviolete, "viabilitatea celulelor s-a deteriorat rapid".

Sub influenţa razelor ultraviolete de lumină longwave (UVA), timp de 3 ore, 50% din celule au murit. După 12 ore, au murit 90% din celule.

Nanoparticulele oxidului de zinc absorb razele ultraviolete, ce condiţionează eliberarea electronilor, care, la rândul lor, condiţionează apariţia radicalilor liberi instabili. Astfel de molecule active şi instabile distrug celulele. Oamenii de ştiinţă avertizează că acesta este doar un studiu preliminar şi nu îndeamnă oamenii să renunţe la cremele de protecţie solară. În viitor, cercetătorii intenţionează să efectueze studii mai ample şi să  testeze această ipoteză.

De asemenea, este important să reţineţi că, deşi, potrivit recomandărilor, utilizarea produselor cu protecţie solară reduce riscul cancerului de piele, acestea previn sinteza vitaminei D (vitamina soarelui), care este cunoscută pentru proprietăţile sale anti-cancer.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor