Gabriel Liiceanu a reuşit să amâne discutarea timbrului literar printr-un discurs convingător în Parlament

Gabriel Liiceanu (Florin Chirilă/Epoch Times)
L.M.
12.10.2016

După o pledoarie convingătoare a editorului Gabriel Liiceanu, deputaţii din Comisia pentru Cultură au votat astăzi amânarea discutării proiectului până la începutul viitoarei legislaturi, în februarie 2017, se spune într-un comunicat remis de Asociaţia Editorilor din România (AER).

Gabriel Liiceanu a avertizat membrii Comisiei să nu mai lucreze în favoarea uniunilor din care fac parte, ci în folosul culturii. Scriitorul le-a spus deputaţilor din Comisia pentru Cultură că piaţa de carte din România este, potrivit statisticilor, pe ultimul loc din Europa şi orice intervenţie care afectează preţul cărţii, de genul timbrului literar, are un impact considerabil asupra publicului.

”Valoarea pieţei de carte în Marea Britanie este de vreo 5 sau 10 miliarde de euro, a nemţilor urcă de asemenea la o cifră de acest tip, a francezilor la 4 miliarde. Lucrurile astea se petrec în timpul pe care noi nu-l visăm să-l atingem. Ştiţi unde se află România? Valoarea pieţei de carte? Este de 60 de milioane de euro. Ştiţi unde se află Ungaria? La 230 milioane de euro”, a afirmat Liiceanu.

Scriitorul a mai precizat că acest lucru ar trebui să fie îngrijorător pentru comisie, iar legea nu ar ajuta scriitorii şi publicul, ci doar Uniunea Scriitorilor.

Iniţiatorul acestei legi, deputatul Traian Dobrinescu s-a arătat deranjat de criticile lui Gabriel Liiceanu. Acesta a afirmat că proiectul de lege ar fi trecut, din moment ce există cvorumul necesar, însă pledoaria lui Liiceanu a eliminat şansele de succes ale proiectului.

Legea privind timbrul cultural a fost iniţiată de 85 de parlamentari, din toate grupurile parlamentare. Proiectul a trecut de Senat şi se află acum în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor. Potrivit proiectului, se instituie un timbru fiscal care ar urma sa ajute la diminuarea evaziunii fiscale în domeniul creaţiei şi ar aduce beneficii culturii româneşti.

Timbrul cultural ar urma să se aplice fiecărui bilet la spectacole sau altor produse culturale, iar valoarea sa variază de la 1 leu pentru produsele literare, la un procent de până la 5% pentru alte produse culturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor