Gabriel Liiceanu: România se îndreaptă spre o catastrofă dacă nu se rezolvă problema educaţiei şi a sănătăţii

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Epoch Times România)

„Există două lucruri fundamentale în orice societate: sănătatea pe locul întâi, evident, că nu o să funcţionăm cu oameni care sunt suferinzi de dimineaţa până seara, ăsta este primul lucru, şi, în al doilea rând, sănătatea mentală. Fără aceste lucruri o să ai un popor bolnav şi la propriu şi la figurat,” a declarat Gabriel Liiceanu, într-o emisiune de la Digi24.

Scriitorul a mai spus că piaţa de carte din România este cea mai mică din Europa, fiind echivalentă cu cea a bulgarilor, având o valoare între 50 - 60 de milioane de euro. Comparativ, valoarea producţiei de carte din Ungaria este de 230 de milioane de euro. În Marea Britanie sau Germania ajunge spre 2 miliarde.

Iar din punct de vedere financiar, viaţa unui scriitor nu este deloc roz în România, puţini dintre scriitorii români pot spune că trăiesc din ceea ce publică, a afirmat Gabriel Liiceanu.

„Trebuie să fie vorba de zeci de mii de exemplare, cei mai buni autori, cei mai vânduţi din ţară, de-a lungul a 10-15 ani, au reuşit să vândă între 300.000 de exemplare şi iată, Cărtărescu, peste 500.000 de exemplare”, spune Liiceanu.

Motivul este îngrijorător: lipsa unei educaţii de bază.

„51 la sută din români sunt analfabeţi funcţionali. Sondajele, atât cât există, foarte aproximative, trimit cam la 1,2 milioane de cititori. Cam asta este fracţiunea de populaţie cu care lucrează cei care scriu”, a mai adăugat Gabriel Liiceanu în cadrul emisiunii „În faţa ta”.