Liiceanu: Spiritualitatea română este infectată de sute, mii de plagiatori. Nu se poate continua în felul acesta
alte articole
Filozoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu susţine, într-un interviu acordat RFI în contextul noilor acuzaţii de plagiat care îl vizează pe ministrul de Interne Petre Tobă, că noul ministru al Educaţiei ar trebui să limpezească cât mai urgent acest teren pentru că spiritualitatea română este pur si simplu infectată de un număr mare de plagiatori.
"Ca să constaţi un plagiat nu-ţi trebuie comisii enorme şi în niciun caz comisii cu 40 de oameni, cum s-a făcut la Ministerul Învăţământului pentru falsul, pentru plagiatul lui Victor Ponta. Un plagiat poate fi constatat de un elev de clasa a opta şi de către orice om care ştiind să citească, poate să compare două pagini puse alături. E vorba de a stabili identitatea a două texte, pur si simplu" a declarat Liiceanu.
În opinia scriitorului, în cazul plagiatului este vorba de două lucruri ignobile: de un furt, pentru că se fură din viaţa cuiva, care a muncit ca să scrie textul furat, timpul vieţii lui şi un fals, pentru că se câştigă în mod fraudulos onorabilitatea academică.
Întrebat dacă s-ar impune demisia demnitarului bănuit de plagiat imediat ce apare suspiciunea sau trebuie aşteptat verdictul definitiv, Liiceanu a replicat:
"Trebuie eliminat timpul mult prea lung între numita suspiciune şi stabilire. O procedură pentru a stabili că e vorba de un plagiat nu trebuie să dureze mai mult de o zi-două. Deci ideea că se aruncă peste imaginea cuiva, peste persoana cuiva o suspiciune care durează săptămâni-luni, de fapt niciuna dintre aceste discuţii nu a ajuns la un final. În cazul lui Gabriel Oprea, a tras un şir de plagiate, de suspiciuni de plagiat, după el, începând cu el însuşi şi cu toţi pe care i-a făcut doctori, devenind un şir lung de doctori în plagiat. S-a terminat într-un fel, există un deznodământ, s-a dat un verdict?
Acum, la ce m-aţi întrebat, privitor la un demnitar, păi numai cuvântul demnitar conţine în el răspunsul. Cum să ai dignitas, demnitate, câtă vreme furi sau foloseşti falsul? Un demnitar al unui stat nu poate să reprezinte ţara cu pricina de pe poziţia hoţului sau a falsificatorului. Evident că trebuie să dispară din peisajul public în două clipe. Dar repet, ne întoarcem la viteza de stabilire a plagiatului."
Cât despre responsabilitatea conducătorului de doctorat, într-un caz de plagiat, Liiceanu a opinat că "în cazul mai multor plagiate care ne-au bulversat pur si simplu simţul moral în ultimii ani, se pare că majoritatea au fost făcute cu complicitatea conducătorului de doctorat".
"Faptul că nimeni din cei furaţi nu a ţipat vorbeşte de o complicitate. Ca ziarist, m-aş duce peste ei şi le-aş pune întrebarea. După câte ştiu, conducătorul de doctorat al tezei lui Victor Ponta a refuzat să comenteze, deşi se furase din lucrarea lui. E incalificabil cu adevărat", a adăugat filozoful.
Întrebat dacă s-ar impune o evaluare a şcolilor doctorale la nivel naţional şi cine să facă o asemenea evaluare, Liiceanu a precizat că, dacă ar fi în locul actualului ministru al Învăţământului, şi-ar da ca sarcină prioritară limpezirea acestui teren.
"Nu se poate continua în felul ăsta. Cine vrea şi cine nu vrea dă doctorate. (...) Ministrul actual al Învăţământului are o sarcină urgentă. Ar trebui să răspundă la întrebarea pe care mi-aţi pus-o şi mai ales trebuie să cureţe terenul care s-a infectat. În clipa de faţă, spiritualitatea română, ca să spunem aşa, este infectată de sutele, pesemne miile de plagiatori", a subliniat Liiceanu.