Fraude la referendum: "Audierile se desfăşoară conform legii, cu martori care jură pe cruce sau pe Biblie"
alte articole
Procurorii fac verificări în aceste zile cu privire la posibile fraude electorale la referendumul din 29 iulie în peste 500 de dosare penale înregistrate pe rolul parchetelor din ţară, o parte dintre acestea fiind instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, relevă joi Ministerul Public, potrivit unui comunicat de presă. Audierile se desfăşoară conform legii, care prevede că, înainte de a fi ascultat, martorul trebuie să depună jurământ ţinând mâna pe cruce sau pe Biblie.
Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale, mai precizează Ministerul Public, de care aparţine Parchetul instanţei supreme.
Potrivit comunicatului, verificările efectuate în aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude: persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente cât şi pe listele electorale suplimentare; persoane care figurează că ar fi votat dar în realitate nu s-au prezentat la vot; prezenţa pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale; prezenţa pe listele electorale suplimentare a aceleiaşi semnături în dreptul unui număr mare de persoane;
Pentru stabilirea situaţiei de fapt este necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor.
Audierea martorilor s-a efectuat în conformitate cu prevederile art. 85 din Codul de procedură penală, potrivit căruia, înainte de a fi ascultat, martorul depune jurământ ţinând mâna pe cruce sau pe Biblie, se mai precizează în comunicat.
Totodată, Ministerul Public cere reprezentanţilor celorlalte puteri să se abţină de la declaraţii care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor.