Topul judeţelor cu cele mai multe acuzaţii de fraude la referendum

.
. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
15.08.2012

Referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu a implicat zilele trecute demararea a numeroase anchete penale. Astfel, procurorii din mai multe judeţe din ţară, dar şi cei de la DNA Bucureşti au deschis foarte multe dosare de fraudă electorală. Totodată, mai multe sute de persoane din 15 judeţe au fost deja audiate, fiind acuzate de împiedicarea votului, de mită electorală sau de falsificarea ori distrugerea documentelor electorale.

Muntenia, "campioană"

Primul loc în topul infracţionalităţii electorale este ocupat de locuitorii judeţelor din Muntenia, conform datelor oferite de Parchetul General.

Astfel, pe rolul parchetelor de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a fost înregistrat cel mai mare număr de cauze penale la referendum - 92, dintre care aproape 25% au fost instrumentate doar de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte.

Pentru comparaţie, trebuie să menţionăm că numărul dosarelor este aproape dublu faţă de cel înregistrat la parchetele arondate Curţii de Apel Bucureşti.

Moldova - locul doi

Pe locul al doilea în clasamentul infracţionalităţii la referendum urmează judeţele din Moldova, unde peste 100 de cetăţeni au dosar penal pentru încălcarea legii electorale.

Dintre moldoveni, gălăţenii sunt de departe cei mai numeroşi cetăţeni care au încălcat legea la referendum.

Astfel, procurorii de la parchetele de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au întocmit 69 de dosare penale, comparativ cu 24 - la Iaşi şi 15 - la Curtea de Apel Bacău.

La nivel naţional, conform datelor Parchetului General, cele mai multe infracţiuni comise la referendum au fost împiedicarea votului, mita electorală, falsificarea documentelor electorale, distrugerea, falsul intelectual, falsul în înscrisuri şi abuzul în serviciu

Oltenia şi Ardeal - locul al treilea

Şi oltenii au avut probleme cu legea la referendumul din 29 iulie, iar parchetele de pe lângă Curtea de Apel Craiova au avut în lucru 81 de dosare penale, dintre care aproape jumătate - la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

De asemenea, Ardealul se situează pe acelaşi loc cu Oltenia, mai mult de jumătate dintre dosare fiind instrumentate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În Banat, cel mai mic număr de infracţiuni

În partea inferioară a clasamentului se situează Dobrogea, cu 24 de cauze penale, două treimi dintre ele fiind înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Pe de altă parte, cel mai mic număr de infracţiuni s-a înregistrat în Banat, unde doar 11 cetăţeni au încălcat legea electorală.

La nivel naţional, conform datelor Parchetului General, cele mai multe infracţiuni comise la referendum au fost împiedicarea votului, mita electorală, falsificarea documentelor electorale, distrugerea, falsul intelectual, falsul în înscrisuri şi abuzul în serviciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor