CSM este "profund îngrijorat" de declaraţiile lui Crin Antonescu

Crin Antonescu la sediul USL (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
16.08.2012

În cadrul unui comunicat de presă făcut public joi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a criticat cu hotărâre declaraţiile lui Crin Antonescu. Preşedintele interimar îi ceruse explicaţii publice procurorului general al României, Lăură Codruţa Kovesi, pentru anchetele efectuate de către procurori legate de fraudele de la referendum.

Iată mesajul Consiliului suprem al Magistraturii

"CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui României, aflate în curs de derulare", se arată într-un comunicat de presă al Consiliul Superior al Magistraturii.

Faţă de mesajele transmise de domnul Crin Antonescu, preşedinte interimar, cu ocazia declaraţiei de presă din seara zilei de 15 august 2012, formulăm următoarele precizări :

• Activitatea procurorilor români se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei României, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic. Potrivit Constituţiei României, procurorii nu sunt subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive.

• În acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în şedinţa publică din data de 24 mai 2007, că: „ procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească”.

• Referitor la afirmaţiile vizând derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor în stat.

• Procedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului. Conform art. 13 alin. 1) din Hotărârea menţionată Consiliul se întruneşte în Plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor Plenului ori, după caz, ai secţiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea în şedinţă a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , şi anume 20-24 august 2012.

• Reamintim recomandările adresate României de către Comisia Europeană, în recentul Raport de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, din iulie 2012, în special Recomandarea nr. 1 vizând: Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar.

Conducerea Consiliului reiterează apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei, având în vedere necesitatea respectării principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statuează supremaţia legii şi independenţă actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României.

Conducerea CSM solicită actorilor politici abţinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept".

Cererile preşedintelui interimar

Preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat miercuri seară, într-o conferinţă de presă televizată, că cere procurorului general, Lăură Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile referitor la desfăşurarea referendumului.

Totodată, Crin Antonescu i-a cerut public miercuri preşedintelui CSM să convoace o şedinţă a instituţiei pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie.

"Îi cer public preşedintei CSM să convoace o şedinţă a acestui for, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie. Ţara are nevoie de un ministru stabil la justiţie, trebuie să se întâmple cât mai repede", a declarat Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor