Franţa exclude exploatarea gazelor de şist, în România se deschid sonde la Vaslui
alte articole
Joi a fost o zi plină pentru premier şi pentru ţară. Au avut loc evenimente importante: premierul a prezentat planul strategic de dezvoltare naţională şi, la scurtă vreme după, a fost făcut public anunţul că în judeţul Vaslui în curând vor începe explorările în vederea exploatării gazelor de şist.
Compania petrolieră Chevron a obţinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui, decizia fiind luată de către Comitetul de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vaslui.
Ponta a subliniat ieri importanţa strategică pe care guvernul o acordă exploatării gazelor de şist. Pe de o parte, acestea vor constitui o alternativă energetică la gazul rusesc, urmând să asigure în timp o mai mare independenţă energetică ţării, pe de altă parte, din redevenţele încasate din exploatarea lor se vor finanţa proiecte de infrastructură, investiţii în agricultură etc. În prezentarea Planului naţional susţinută ieri, şeful executivul punea însă accentul că aceste exploatări ale gazelor de şist trebuie făcute cu respectarea cerinţelor de mediu.
Indiferent câte resurse ar aduce, gazele se şist nu sunt dorite de vasluieni. Efectul nociv al exploatărilor pentru mediu i-au determinat pe primarii din Găgeşti, Pungeşti şi Băceşti să interzică exploatare gazelor de şist pe teritoriul comunelor lor, motivând faptul că mediul şi apa potabila vor fi afectate grav.
Deciziile autorităţilor locale au fost contestate însă de executiv. Prefectura Vaslui a atacat hotărârile consiliilor locale.
Ministrul mediului, Rovana Plumb, a intervenit la începutul pentru calmarea spiritelor în judeţ. Rovana Plumb declara, în 9 iulie, că nu există "niciun fel de risc" pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor în cazul explorării gazelor de şist şi că "poziţiile" exprimate de vasluieni în dezbaterile publice sunt "în procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de şist, nu de explorare".
Indiferent câte dispute ar fi fost în judeţ şi cât de speriaţi sunt cetăţenii, ultimul cuvânt i-a revenit Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul Autorităţii de Protecţie a Mediului Vaslui, care a decis în favoarea Chevron. Decizia a fost luată în urma analizei răspunsurilor date de către compania petrolieră la problemele ridicate de populaţie în timpul dezbaterilor publice din urmă cu o săptămână din comunele Băceşti, Pungeşti şi Găgeşti.