Fostul şef ANAF dinamitează mediul de afaceri. Mari companii înştiinţate că pierd ”din oficiu” codul de TVA

Plecat de la conducerea ANAF după ce a intrat în vizorul DNA-ului, fostul şef al fiscului a lăsat în urmă o adevărată bombă cu ceas: un soft creat la indicaţiile sale lasă numeroase companii fără codul de TVA.
Gelu Diaconu (stiripesurse.ro)
Loredana Diacu
04.04.2016

Numeroase companii s-au trezit, peste noapte, cu codul de TVA anulat din oficiu. Şi aceasta nu pentru că ar fi rău platnice sau evazioniste. Halucinanta situaţie ar fi fost creată, potrivit cursdeguvernare.ro de fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, demis după ce numele său a apărut în dosarul DNA deschis împotriva liderului rromilor din Parlament, şi care a lăsat în urmă o adevărată bombă.

Astfel, începând de vineri 1 ianuarie, au început să se facă simţite primele efecte ale obligaţiei instituite prin noul Cod Fiscal de înregistrare în scopuri de TVA asupra companiilor din România, Fiscul începând să trimită companiilor anularea ”din oficiu” a codului de plătitor de TVA.

În baza unor criterii netransparente, mari companii, cu vechime, cu sute de angajaţi, cu cazier fiscal curat şi taxele achitate la zi, au primit deja înştiinţări că nu demonstrează intenţia sau capacitatea ”de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România.”, arată sursa citată.

Criteriile de analiză ale dosarelor trimise de companii pentru înregistrarea în scopuri de TVA au fost stabilite prin ordin al fostului preşedinte ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi Nu au fost avizate de Ministerul de Finanţe. Aceste criterii au stat la baza realizării unui soft realizat interne doar 4 persoane fiind la curent ”punctajul” de analiză: fostul preşedinte Gelu Ştefan Diaconu, fostul vicepreşedinte Mihai Gogoncea, unul dintre directorii economici ai ANAF şi programatorul care a lucrat softul.

Problema a ajuns şi la Ministerul Economiei unde au sosit luni dimineaţă semnale de alarmă din mediul de afaceri – efectul fiind devastator pentru companii.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor