Cum explică şefa PNL legea prin care partidele se scapă de datorii. "E mai degrabă o perioadă de graţie..."

Principalele partide parlamentare - măcinate de datorii şi cu conturile blocate de Fisc - şi-au dat mâna în Parlament şi au trecut o lege care le permite să intre în campania electorală fără să-şi facă griji pentru banii datoraţi.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin care nu se mai permite blocarea conturilor partidelor datornice, deşi acestea sunt blocate de ANAF din cauza datoriilor neplătite, se află acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis şi aşteaptă promulgarea. După cum era de aşteptat, iniţiativa partidelor a stârnit revoltă în spaţiul public.

Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL, a ieşit în faţă şi a declarat că partidul său a scăpat de popririle pe conturi şi nu este afectat de această lege. Potrivit Hotnews, liberalii au reuşit să îşi achite unele dintre datoriile acumulate în campaniile mai vechi, iar pe altele le-au eşalonat.

"Am semnat tranzacţii pe toate problemele pe care PNL le avea, adică pe toate datoriile. Nu avem conturi poprite, nu suntem în situaţia să ni se aplice această lege. Legea a fost interpretată în presă ca fiind o amnistie, nu este cazul, toate datoriile vor fi plătite.

Este mai degrabă o perioadă de graţie pentru partidele politice pentru a li se putea facilita participarea în campaniile electorale dar repet: PNL nu întră sub incidenţa acestei legi" a declarat Alina Gorghiu după o şedinţă a Biroului Politic Naţional la Constanţa.

Reamintim că potrivit unei analize a Institutului de Politici Publice, ultimele alegeri locale şi parlamentare au lăsat PSD, PNL, PDL cu datorii de peste 54 de milioane de lei şi cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate.

Situaţiile financiare ale PSD, PNL şi fostului PDL arată că, din anul 2012 şi până în prezent, bilanţul anual al nici unuia dintre partidele parlamentare nu s-a încheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei. Astfel, PSD are, conform Ministerului de Finanţe datorii de peste 25 de milioane de lei, iar Partidul Naţional Liberal o sumă similară - 15 milioane ale partidului şi zece milioane ale fostului PDL.