Curtea de Conturi descinde la Preşedinţie. În vizor, cheltuielile cu udatul grădinii

Alertată de fostul europarlamentar Sebastian Bodu cu privire la suma exorbitantă pe care preşedinţia vrea să o dea pentru un sistem de irigaţii, Curtea de Conturi anunţă un control la Administraţia Prezidenţială.
Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Curtea de Conturi va demara verificări la Administraţia Prezidenţială, în urma unei sesizări făcute de fostul şef ANAF, Sebastian Bodu, care a reclamat faptul că instituţia va da peste jumătate de milion de euro pe un sistem de udat iarba.

"Curtea de Conturi urmează să verifice aspectele care fac obiectul petiţiei, în luna noiembrie 2016, în cadrul auditului financiar prevăzut a se desfăşura la Administraţia Prezidenţială, conform programului de activitate a Curţii de Conturi şi în limitele competenţelor legale", se arată în răspunsul oferit lui Sebastian Bodu de către Serviciul de Comunicare al Curţii de Conturi şi citat de stiripesurse.ro.

Reamintim că pe 20 martie a.c., fostul şef al ANAF a sesizat Curtea de Conturi cerând verificarea achiziţionării, de către Administraţia Prezidenţială, a unui sistem de irigaţie de peste jumătate de milion de euro.

Deloc convins de explicaţiile Administraţiei Prezidenţiale care, după ce în presă au apărut informaţii despre exorbitantele cheltuieli pe care preşedinţia le va face pentru varii (mici) dotări şi reamenajări la Cotroceni, Bodu a cerut verificarea legalităţii şi a oportunităţii achiziţionării sistemului de irigaţii care, în opinia fostului şef ANAF, n-ar avea dreptul să coste mai mult de 300.000 de euro.

"Am sesizat Curtea de Conturi a României pentru a verifica achiziţionarea, de către Administraţia Prezidenţială, a unui sistem de irigaţie de peste jumătate de milion de euro

Deoarece Administraţia Prezidenţială a demarat procedurile de achiziţionare a unui nou sistem de irigaţie a vegetaţiei din grădina Palatului Cotroceni, a cărei valoare bugetată este de aproape 2,4 milioane lei (adică vreo 533.000 de euro), fără TVA, am sesizat Curtea de Conturi a României, pentru a verifica legalitatea şi oportunitatea acestei achiziţii din bani publici.

Înţeleg că dl. Klaus Iohannis este pasionat de grădinărit, activitate căreia îi dedică o mare parte din timpul său (atunci când nu este, desigur, plecat în concediu, vacanţele fiind o altă mare pasiune a sa), dar a cheltui 533.000 de euro pentru un sistem de irigaţie este de-a dreptul opulent şi sfidător. Nu neapărat în raport cu sărăcia instituţiilor publice (despre care nu vreau să vorbesc, pentru că ar putea fi catalogat ca populism), ci în raport cu înseşi nevoile Administraţiei Prezidenţiale, motiv pentru care am solicitat, de altfel, intervenţia Curţii de Conturi. Sunt convins că dl. Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, d-na Carmen, s-au gândit de multe ori în viaţa lor anterioară cum ar fi să aibă o grădină de 2 hectare şi cum ar fi că o astfel de grădină să fie irigată cu un sistem de peste jumătate de milion de euro. Dar asta nu înseamnă că un astfel de gând trebuie să se şi transforme în realitate, în această viaţă şi pe bani publici.

Aşa cum am arătat în cuprinsul sesizării adresate Curţii de Conturi, nu este vorba de o lucrare de (re)amenajare a grădinii Palatului Cotroceni, care ar fi putut costa oricât, în funcţie de gusturile proprietarului (desigur că, în acest caz, proprietar este Statul Român, actualul Preşedinte fiind doar ocupantul vremelnic al imobilului). Este vorba deci de o simplă instalare a unui sistem de irigaţie a vegetaţiei, al cărei cost, în piaţă, este undeva între 3 şi 5 euro pe metru pătrat, în funcţie de calitatea sistemului. Cum spaţiul verde al grădinii Palatului Cotroceni are o suprafaţă, aşa cum spuneam, de aproximativ 2 ha, rezultă că valoarea maximă a sistemului nu poate depăşi 100.000 de euro, la care s-ar adăuga montarea, deci un total de 200.000 de euro. În condiţiile în care există deja un sistem de irigaţie, este evident că unul nou nu înseamnă să porneşti de la zero: se pot păstra jgheaburi, canale de evacuare sau furtunuri. De altfel, din răspunsul Administraţiei Prezidenţiale reiese că nevoia unui alt sistem de irigaţie a pornit de la faptul că cel existent consumă prea multă apă şi curent, astfel că ar trebui să se refere la partea automatizată a sistemului.", scria Bodu pe contul său de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne