România va lansa licitaţie pentru 5G. Nu vor exista restricţii pentru Huawei, grup acuzat de spionaj

Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări
Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări (Luis Gene/AFP/Getty Images)

România îşi propune să lanseze în cel de-al patrulea trimestru al acestui an o licitaţie privind frecvenţele necesare pentru reţelele de tip 5G, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), relatează Mediafax.

Potrivit declaraţiilor făcute de Petrescu pentru Bloomberg, licitaţia va fi deschisă tuturor companiilor, inclusiv celor care utilizează echipamente ale controversatului grup chinez Huawei Technologies Co.

"Investiţiile necesare în noile tehnologii sunt foarte mari şi trebuie să ţinem cont de acest lucru şi să facem licitaţia cât mai atrăgătoare posibil", a susţinut Petrescu.

Reamintim că de-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

Deşi Huawei şi guvernul comunist chinez au negat cu tărie acuzaţiile privind spionajul, câteva ţări, precum Australia, Japonia şi Noua Zeelandă, au interzis participarea Huawei la contracte guvernamentale.

Mai nou, în luna mai a.c., administraţia SUA a plasat Huawei pe o listă comercială neagră, împreună cu alte 68 de companii afiliate din peste 24 de ţări.

După includerea Huawei pe lista neagră a SUA, o serie de companii hi-tech americane, precum Google şi Microsoft, şi-au suspendat legăturile cu compania chineză.

În plus, SUA a avertizat aliaţii europeni să evite utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele lor 5G, ameninţând că, în caz contrar, îşi va revizui politica de distribuire a informaţiilor cu respectivele guverne. Un raport media a sugerat, de asemenea, că Departamentul de Stat american a făcut presiuni asupra Coreei de Sud să renunţe la echipamentele LG, deoarece acestea ar conţine componente produse de Huawei.