Huawei pierde teren în Europa. Cauza este războiul comercial sino-american
alte articole
Ca urmare a războiului comercial sino-american, afacerea cu smartphone-uri a Huawei Technologies are un viitor incert ca urmare a includerii companiei hi-tech chineze pe lista neagră a Washingtonului.
În timp ce administraţia preşedintelui american Donald Trump a desfăşurat o amplă campanie împotriva Huawei, încercând luni de zile să convingă aliaţii să nu permită companiei chineze să participe la construirea reţelelor lor 5G şi având un succes limitat, s-ar putea ca SUA să fi găsit un instrument foarte eficient care să îi consolideze eforturile, potrivit publicaţiei South China Morning Post.
În perioada care s-a scurs de la emiterea unui ordin executiv al lui Trump, în 15 mai, care practic a exclus Huawei de pe piaţa americană deoarece compania chineză ar reprezenta un risc la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite şi care, ulterior, a dus la restricţionarea accesului Huawei la sistemul de operare Android de la Google, afacerile cu smartphon ale Huawei par să piardă teren pe o piaţă majoră – Europa.
Consumatorii se tem că telefoanele Huawei vor deveni repede depăşite, din moment ce nu li se va garanta că aceste telefoane, care folosesc sistemul Android, vor avea acces la aplicaţii cheie şi patch-uri de securitate după data de 19 august, când va expira perioada de graţie de 90 de zile, potrivit unui ordin emis de SUA.
Acest lucru a dus la scăderea semnificativă a cererii pentru dispozitive Huawei, potrivit lui Ben Stanton, un analist din Marea Britanie care lucrează pentru firma Canalys.
Analistul a citat discuţii cu operatori de telefonie mobilă, retaileri şi distribuitori:
“[Scăderea cererii] se datoreză temerii că dispozitivele [Huawei] ar putea pierde unele funcţii, ar putea deveni nesigure şi ar putea pierde sprijinul sau chiar valoarea tangibilă”, a declarat el.
Vânzările de smartphone-uri Huawei premium au scăzut în Franţa cu aproximativ o cincime în doar câteva zile după ce SUA a inclus compania chineză pe lista neagră, potrivit unui reprezentant al industriei telecomunicaţiilor care a decis să rămână anonim.
Operatorii de telefonie britanici au scos modelul Mate 20 X 5G al Huawei din lansările lor, în timp ce un număr tot mai mare de consumatori şi-au schimbat telefoanele Huawei.
Huawei a încercat să reducă temerile susţinând că are un Plan B, respectiv crearea unui sistem propriu de operare, care este încă în faza de dezvoltare, în cazul în care restricţiile SUA rămân în vigoare.
Europa a fost una dintre pieţele cu cel mai mare ritm de creştere ale Huawei, reprezentând aproximativ o cincime din livrările globale de smartphone-uri ale companiei, potrivit datelor şi estimărilor oferite de Canalys.
Compania hi-tech chineză vinde aproximativ jumătate din smartphone-uri în China, dar vânzările de acolo au scăzut. Acest lucru a determinat compania să îşi extindă afacerea cu smartphone-uri în străinătate, aceste vânzări reprezentând cea mai mare parte a veniturilor sale.
În condiţiile în care piaţa din SUA este blocată, consumatorii din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa sunt tot mai importanţi pentru compania Huawei, a declarat analistul Daniel Gleeson de la Ovum într-o notificare trimisă luna trecută clienţilor firmei.
În timp ce Huawei se resimte de pe urma campaniei SUA împotriva sa, doi dintre cei mai mari rivali ai gigantului chinez, Samsung şi Apple, profită de situaţie.
Iniţial, Huawei a pătruns pe piaţa asiatică de smartphone-uri cu telefoane ce dispuneau de camere foto impresionante şi ecrane mari dar la preţuri mai mici decât cele ale rivalilor Apple şi Samsung. Apoi, compania chineză a început să producă telefoane de calitate superioară pentru clienţii din China şi din Occident.
În 15 mai, preşedintele american Donald Trump a emis un ordin executiv prin care practic a interzis companiei Huawei să opereze pe piaţa din SUA pe motiv că aceasta prezintă un risc la adresa securităţii naţionale.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.
Deşi Huawei şi guvernul comunist chinez au negat cu tărie acuzaţiile privind spionajul, câteva ţări, precum Australia, Japonia şi Noua Zeelandă, au interzis participarea Huawei la contracte guvernamentale.
După includerea Huawei pe lista neagră a SUA, o serie de giganţi hi-tech americani, precum Google şi Microsoft, şi-au suspendat legăturile cu compania chineză.
În plus, SUA a avertizat aliaţii europeni să evite utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele lor 5G, ameninţând că, în caz contrar, îşi va revizui politica de distribuire a informaţiilor cu respectivele guverne. Un raport media a sugerat, de asemenea, că Departamentul de Stat american a făcut presiuni asupra Coreei de Sud să renunţe la echipamentele LG, deoarece acestea ar conţine componente produse de Huawei.