Huawei face presiuni asupra Indiei să nu dea curs boicotului american
alte articole
New Delhi şi-a exprimat anterior temerile privind securitatea în ceea ce priveşte participarea companiei chineze Huawei la construirea reţelei 5G din India. Guvernul ţării a promis că va lua în considerare interesele economice şi de securitate când va lua o decizie în această problemă.
Într-o declaraţie pentru agenţia de ştiri PTI, Huawei a cerut guvernului indian să ia o decizie “pe bază de informaţii” şi “independentă” cu privire la posibilitatea de a participa la testele pentru reţeaua 5G a ţării, care sunt programate să înceapă în aproximativ 3 luni.
“Guvernul indian sau al oricărei alte ţări trebuie să adopte un punct de vedere independent pentru a-şi proteja propriile reţelele şi date pe baza propriilor standarde, mecanisme de testare şi politici. [...] Suntem încrezători că guvernul indian va lua o decizia informată în privinţa 5G, una care oferă un mediu de concurenţă echitabilă pentru toţi furnizorii”, susţine declaraţia companiei chineze în telecomunicaţii Huawei.
Huawei a mai menţionat că temerile privind securitatea cibernetică trebuie adresate prin utilizarea unei “abordări bazate pe dovezi şi fapte” şi nu prin “interdicţii bazate pe frici”. Compania a subliniat că a operat cu succes în India timp de aproximativ 20 de ani şi de la început a fost invitată de Departamentul indian al Telecomunicaţiilor să participe la testele pentru 5G, notând că toate feedback-urile recente ale guvernului [indian] către Huawei au fost “pozitive”.
Poziţia Huawei a fost susţinută anterior de guvernul comunist de la Beijing, care a cerut conducerii din New Delhi să ia o decizie fără să ia în considerare campania desfăşurată de SUA împotriva companiei chineze şi să ofere practici “nepărtinitoare şi nediscriminatorii” pentru Huawei şi alte companii.
Statele Unite au acuzat în repetate rânduri Huawei că instalează backdoors (uşi secrete) în produsele sale pentru a ajuta activităţile de spionaj ale Beijingului - acuzaţie negată atât de companie, cât şi de guvernul chinez. Folosind această acuzaţie ca motiv, Washingtonul a interzis utilizarea în SUA a tuturor echipamentelor companiei hi-tech chineze şi a interzis companiilor americane să-i vândă acesteia tehnologii şi programe. În prezent, Huawei contestă în instanţă decizia Casei Albe.
După includerea Huawei pe lista neagră a Casei Albe, companii hi-tech americane precum Google, al cărui sistem de operare Android este folosit de telefoane mobile Huawei, şi Microsoft şi-au suspendat legăturile cu compania chineză.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.