Huawei saga continuă: Pompeo avertizează Elveţia cu privire la relaţiile strânse cu China

(David Ramos/Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat Elveţia în legătură cu relaţiile de afaceri strânse cu China, declarând unei publicaţii că ţara europeană neutră se va expune la breşe de securitate în cazul în care va permite companiilor chineze să-i construiască infrastructura, potrivit Reuters.

Administraţia preşedintelui Donald Trump i-a îndemnat pe aliaţii SUA să nu folosească tehnologia mobilă şi echipamentele de ultimă generaţie ale Huawei Technologies Co Ltd., deoarece acestea ar putea permite Chinei să spioneze comunicaţiile şi datele sensibile. Huawei a negat că este, sau că ar putea fi, un instrument de spionaj pentru regimul comunist chinez.

“Elveţienii acordă o mare importanţă protejării vieţii lor private şi fac acest lucru de mult timp. Dar dacă folosiţi tehnologie chineză, atunci trimiteţi informaţiile voastre Partidului Comunist Chinez. Nu mai există niciun fel de confidenţialitate”, a declarat Pompeo pentru Neue Zuercher Zeitung.

În interviul publicat marţi, Pompeo a lăudat Elveţia – care acţionează ca un canal diplomatic între SUA şi Iran – ca fiind o ţară cu tradiţii democratice profunde, stat de drept şi o viziune similară cu privire la cum ar trebui să funcţioneze lumea.

“Dar lucrăm de asemenea împreună la probleme de securitate importante”, a declarat Pompeo despre călătoria sa de patru zile în Elveţia care s-a încheiat luni.

Preşedintele elveţian Ueli Maurer s-a întâlnit cu Donald Trump la Casa Albă în luna mai şi cu liderul comunist chinez Xi Jinping în luna aprilie.

În Washington, Maurer a afirmat că Elveţia a ales o cale diferită în ceea ce priveşte relaţiile cu China, preferând să îşi promoveze valorile direct la Beijing.

Maurer a mai declarat că Elveţia a interzis tuturor companiilor străine să furnizeze servicii sau hardware pentru infrastructura sa critică, însă Huawei a fost prezentă pe piaţa comercială privată.