Fost ministru UDMR: Noi n-am plecat de bunăvoie. Am fost scoşi de la guvernare / Iohannis, în spatele deciziei

Attila Cseke (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
29.10.2024

Descentralizarea apare din nou ca temă importantă în campania electorală. Cât este de fezabilă având în vedere scena politică şi cum se poate face o astfel de mişcare reformatoare? Fostul ministru UDMR al Dezvoltării Cseke Attila a venit cu o serie de explicaţii într-o emisiune Digi24. În context, s-a discutat şi despre scoaterea maghiarilor din marea coaliţie de guvernare.

Jurnalistă: Parcă trăim într-un episod în care se tot repetă, domnule Cseke Attila, de această dată descentralizarea ar putea veni la pachet cu desfiinţarea Poliţiei Locale, sugerează premierul, dacă asta îşi doresc cetăţenii din Bucureşti, de exemplu, pentru că vorbim de referendum local, care nu ştim dacă va fi organizat, astăzi este contestat în instanţă. Se poate, nu se poate? De ce e aşa de greu să se facă? Aţi fost ministru la Dezvoltare.

Cseke Attila: Scuzaţi-mă, am fost ministrul Sănătăţii care a descentralizat spitalele. Cred că a fost ultima mare descentralizare pe un sistem. 85% din spitalele publice au ajuns la autorităţi locale. Nu s-a întâmplat nimic rău. Eu cred că s-a întâmplat spre bine şi pandemia nu o depăşeam cum am depăşit-o, cu greutăţi şi aşa mai departe, dar vreau să vă gândiţi dacă decizia era la Bucureşti, ce făceam...

Nu presupune nicio modificare a Constituţiei. Presupune doar să ai o coaliţie majoritară care îşi doreşte să facă acest lucru, pentru că a pierde din puterea publică centrală nu e la îndemâna oricui. Şi trebuie să fii puternic tu ca ministru, tu ca prim-ministru, tu ca şi coaliţie de guvernământ să înţelegi până la urmă că rostul dezvoltării e ceva bun, pozitiv, este acela de a da autorităţilor locale pentru că acestea sunt principii europene: a duce mai aproape decizia faţă de cetăţean, a descentraliza, a duce de la Bucureşti jos în comună, în oraş şi aşa mai departe la Consiliul Judeţean.

Este un lucru european pe care europenii l-au făcut de mult timp. Noi câteodată facem un pas important, dar de o vreme n-am mai făcut niciun pas. Trebuie făcut.

Jurnalistă: A discutat Nicolae Ciucă şi Kelemen Hunor? Au discutat despre acest subiect? Aţi înţeles că nu PNL-ul v-a scos de la guvernare? Asta spune Nicolae Ciucă acum.

Cseke Attila: Eu pot să constat din ceea ce îmi amintesc şi am fost acolo, că noi nu am plecat de bunăvoie. Acest lucru este foarte clar. Noi am fost scoşi de la guvernare. Cine, cu ce cotă a participat şi cum a participat o să se adeverească la un moment dat acest lucru, dar am avut un protocol semnat în care scria ceva, nu s-a respectat de către coaliţie şi am fost daţi afară.

Jurnalistă: Kelemen Hunor a sugerat că, dacă nu chiar a spus-o la un moment dat foarte clar, preşedintele Klaus Iohannis a fost în spatele scoaterii UDMR de la guvernare.

Cseke Attila: Da, preşedintele are prerogative şi a avut, cred eu, prerogative inclusiv legate de relaţionarea cu acea coaliţie. Cred că şi cu actuala. E oarecum logic. Şi n-am văzut niciun moment sau un mesaj în care să fi susţinut că UDMR nu trebuie să rămână şi protocolul semnat, valabil, existent între cei trei parteneri de atunci, trebuie păstrat şi este în vigoare. Deci n-am văzut niciun mesaj în acest sens.

Jurnalistă: Pentru că am plecat de la descentralizare. Dacă aţi făcut parte dintr-o majoritate parlamentară, dintr-o coaliţie superputernică cu PSD, PNL, deci ambele mari partide în România, şi n-aţi reuşit să faceţi descentralizarea, dar spuneţi că e uşor de făcut. De ce v-ar crede acum oamenii că s-ar putea face?

Cseke Attila: Nu spun că este uşor de făcut. Noi am făcut în 5 luni, într-o coaliţie grea, în 2010 şi nu a fost uşor. Pentru că, încă o dată, puterea centrală, cei care exercită puterea publică centrală, sunt presaţi de întreaga funcţionărime, de întreaga birocraţie a administraţiei centrale de a păstra puterea publică la nivel central. Şi un ministru trebuie să fie puternic, şi un prim-ministru foarte puternic, ca să înţeleagă că trebuie descentralizare. Deci, nici în 2010 nu a fost uşor, dar s-a făcut.

În anii în care am fost în coaliţie, vreau să ştiţi că ministerul pe care l-am condus a avut între atribuţii, cred că am făcut informări la fiecare două luni despre stadiul descentralizării. Din păcate, nu am avut parteneri cu care să facem, pentru că Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei nu poate să facă descentralizare pentru un alt minister.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor