Fost lider interlop, decorat de Dodon, răpus de Covid-19 la mai puţin de o lună

Igor Dodon l-a decorat cu Gloria Muncii pe Mihail Aizin (facebook.com/Mihai Popşoi)
Maria Maevschi
12.10.2020

Controversatul om de afaceri din Republica Moldova Mihail Aizin, alias Kitaeţ, considerat unul dintre liderii unei organizaţii criminale din timpul guvernării comuniste, care a fost decorat recent de preşedintele Igor Dodon cu ordinul „Gloria Muncii”, a decedat în urma complicaţiilor provocate de infecţia COVID-19. Anunţul oficial a fost făcut de către angajaţii reţelei de supermarketuri „Fidesco”, al cărei proprietar era Mihail Aizin.

„Echipa numeroasă de angajaţi ai companiei „Fidesco” îşi exprimă regretul şi compasiunea cu privire la moartea proprietarului companiei Aizin Mihail Gdalevich. Condoleanţe profunde familiei şi prietenilor decedatului. Sperăm că cuvintele noastre de susţinere să vă sprijine în acest moment dificil şi să vă ajute să faceţi faţă durerii în urma pierderii”, se arată în postarea de pe Facebook a angajaţilor „Fidesco”.

Mihail Aizin a fost internat în Spitalul Clinic Republican la data de 23 septembrie, iar starea acestuia era extrem de gravă.

Menţionăm că în anii ʼ90, Aizin era cunoscut ca lider al unui grup criminal organizat, iar la 21 septembrie a fost decorat de preşedintele Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii. Aizin s-ar fi aflat şi în spatele unor atacuri raider, a menţionat recent deputatul Platformei DA Alexandru Slusari.

Deşi l-a decorat, instituţia prezidenţială susţinea atunci că Dodon nu îl cunoaşte pe Mihail Aizin, care, ulterior, ameninţa personal că se va adresa organelor competente să-i apere onoarea.

Potrivit portalului de ştiri anticorupţie.md, Mihail Aizin şi fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii 90 în evidenţa poliţiei drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca „gruparea evreiască”.

În 2004, când fostul preşedinte Vladimir Voronin a declarat război criminalităţii organizate, Mihail Aizin, pe atunci în vârstă de 39 de ani, a fost arestat. După ce a fost eliberat, acesta a plecat împreună cu fratele său în Germania şi a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova, se mai arată în sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor